Két futamot kellett kihagynia Sergio Pereznek, mivel koronavírus-fertőzött lett, ám erre a hétre már meggyógyult, és ő vezethette a Spanyol Nagydíjon az egyik Racing Pointot. A mexikói versenyző jól teljesített Barcelonában, és úgy tűnt, hogy csapattársával karöltve a negyedik-ötödik helyen érhetnek célba, ám egy öt másodperces büntetés miatt Lance Stroll végzett előkelőbb pozícióban.

Perezt a hivatalos indoklás szerint azért büntették, mert nem vette figyelembe a kék zászlós jelzést jó fél körön keresztül. Hasonló szankcióval illették az AlphaTauri orosz versenyzőjét, Danyiil Kvjatot is, de egyik esetről sem derült ki pontosan, mi is történt. A történtekkel kapcsolatban a nézők egyetlen visszajátszást láthattak csak, amikor Perez elengedte a célegyenes végén az élen álló Lewis Hamiltont.

A végül ötödikként rangsorolt Perez kikelt magából. “Nem értem, hova mehettem volna. Hamilton a kör késői részében ért utol, az utolsó szektor pedig nagyon szűk. Nem tudtam félrehúzódni, nem lett volna biztonságos ezt tenni. Mégis büntetést kaptam, amit nagyon tisztességtelennek érzek, de ez van.”

A Racing Point versenyzője az időbüntetésen kívül – Kvjathoz hasonlóan egy büntetőpontot is kapott. Az eltiltástól azonban senkinek sem kell aggódnia, az elmúlt 12 hónapban Pereznek ez az első rosszpontja, Kvjat pedig az ötödiket gyűjtötte be.

A mexikói azért nem fog annyira rossz szájízzel lefeküdni a nap végén. “Szerintem jó verseny volt ez a csapatnak. Boldog vagyok, és legalább pontokat nem buktunk ezzel, mert Lance kapta őket. Sok pontot gyűjtöttünk a csapatnak, akik remek munkát végeztek. Ami a stratégiát illeti, nem volt egyszerű dolgunk az egy kiállással, de mindenki elégedett lehet az eredménnyel” – mondta a visszatérő pilóta.