A globális koronavírus-járvány helyzetét tekintve pillanatnyilag nehéz elképzelni, de a Forma-1 vezetése továbbra is abban reménykedik, hogy nyártól-ősztől sikerülhet lezavarni egy sűrített, 15-18 futamos idényt.

Az eredetileg szezonnyitónak szánt Ausztrál Nagydíjat azután törölték, hogy Melbourne-ben a McLaren egyik csapattagjánál koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, a csapat pedig visszalépett a részvételtől.

A McLaren-vezér Zak Brown szerint a szezon esetleges elindítását követően sem biztos, hogy mindenki részt tud majd venni minden fordulón, így méltányos lenne, ha módosítanának a pontrendszeren.

„A jelenlegi helyzetet tekintve áldozatokra lenne szükség. Ami a McLarent illeti, ha valamilyen okból nem tudnánk versenyezni, akkor pontosan ugyanazt tenném, mint Ausztráliában, visszaléptetném a csapatot, mert a saját embereink biztonsága az első” – mondta a brit Sky Sportsnak.

F1: A pontrendszeren is változtatnának 1

„De ha a Forma-1 és a többi csapat úgy lenne vele, hogy a probléma csak minket érint, hogy a versenyzés nem jelent kockázatot, akkor nem akadályoznánk. Nem lenne szerencsés az ilyesmi, de talán beszélhetnénk az F1 vezetésével arról, hogy ahogy a régi szép időkben, most is lehessen ejteni néhány eredményt. Ha mondjuk 15 futam lesz, akkor a 13 legjobb számítson, vagy valami ilyesmi” – folytatta Brown.

A Forma-1-ben a(z 1958-ban indult) konstruktőri bajnokságban 1978-ig, az egyéni világbajnokságban pedig a kezdetektől egészen 1990-ig nem az összes futam eredménye adta a végeredményt, eltérő – és néha túlbonyolított – rendszerekben, de mindig ejtették a legrosszabb 1-4 futamot a számításoknál.