Hiába utazott el a Forma-1-es mezőny Melbourne-be, miután múlt csütörtökön a McLaren egyik tagjánál koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak és a csapat visszalépett a versenyhétvégétől, egy hosszú, vitákkal teli éjszakát követően péntek reggelre törölték az Ausztrál Nagydíjat.

A csapatok megosztottak voltak a kérdésben, a Red Bullnál például nagyon akartak versenyezni, orrolnak is a Ferrarira és a Mercedesre, amiért nem zajlott le a hétvége.

„Készen álltunk volna versenyezni” – mondta az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko az Auto Motor und Sportnak. „Egy fertőzés volt a paddockban. Mivel már eleve ott voltunk, elkezdhettük volna a szabadedzéssel, aztán további vizsgálatok után is elég lett volna meghozni a végső döntést.”

F1: Nagy balhét úszott meg a Red Bull és a Honda 1

Franz Tost, Christian Horner és Helmut Marko Melbourne-ben

Marko szerint a Ferrari és a Mercedes a motorpartnereiket is megakadályozta versenyzésben: „Mások is készen álltak, de nem lett volna motorjuk. És hogy mi tartott annyi ideig? Egyesek többször is meggondolták magukat.”

A Red Bull-os osztrák persze könnyen háborog utólag, de valójában hálás lehet, amiért az utolsó pillanatban lefújták a melbourne-i versenyt, ugyanis a Red Bull Racing és az Alpha Tauri motorszállítója, a Honda sem akart versenyezni, komoly konfliktus lehetett volna a partnerek között.

„A Honda egy nagy brand az F1-ben, szóval a mi álláspontunk az volt, hogy a Hondánál döntünk erről. Végül úgy döntöttünk, lefújjuk a dolgot, anélkül, hogy egyeztettünk volna velük” – szögezte le a japán gyártó F1-es főnöke, Jamamoto Maszasi.

A kérdésre, hogy a döntést már a hivatalos lefújás előtt meghozták-e, így felelt: „Igen, már azelőtt, hogy elindultunk Japánból, túl bonyolultnak ítéltük a helyzetet, és úgy döntöttünk, lépni fogunk.”

F1: Nagy balhét úszott meg a Red Bull és a Honda 2

Jamamoto Maszasi