Valtteri Bottas 2017-re szerződött a Mercedeshez a 2016-os világbajnoki győzelme után váratlanul visszavonult Nico Rosberg helyére, azóta a finn két egyéves, majd egy egy plusz egyéves szerződést kötött a csapattal.

Tavaly nyáron a Mercedes a nyári szünet alatt döntött az idei opció élesítéséről, de a finn pilóta ebben a szezonban nem szeretne sokáig bizonytalanságban maradni.

„Tavaly sok dolog feleslegesen került ki, mindent zárt ajtók mögött kellett volna tartani. Úgy egyszerűbb minden. És az is kiderült, hogy jobb, ha a csapat előbb hozza meg a döntést, mint tavaly. Ha augusztusig, szeptemberig húzzuk, zavaróvá válik a téma, mert a spekulációk is felpörögnek augusztusra-szeptemberre” – utalt arra, hogy a Mercedes-főnök Toto Wolff jó ideig a nyilvánosság előtt „morfondírozott” azon, hogy lecseréljék-e Bottast Esteban Oconra.

„Nem titok, hogy a szezon végén kifut a szerződésem. Sokkal jobb, sokkal kényelmesebb, ha az ember évekre előre tudja, mi lesz vele, ez win-win mindenki számára. Ha a csapat szeretne hosszú távon alkalmazni, a versenyző pedig jól érzi magát, mert tudja, mit hoz a jövő, akkor a munkára lehet koncentrálni” – magyarázta.

„Szóval jó dolog a hosszú távú szerződés, de ahogy láttuk, az F1-ben nem mindig jön össze. A Forma-1 nagyon politikus sportág: sok pilóta keres helyet, a csapatok pedig szeretik nyitva tartani a lehetőségeiket, szóval ez van.”