A kínai koronavírus-járvány miatt kedden hivatalosan is bejelentették, hogy az április 17-19-i hétvégére ütemezett Forma-1-es Kínai Nagydíjat elhalasztják, a szezon negyedik fordulójának számító sanghaji futamnak későbbre igyekeznek majd időpontot találni.

Érdekes kérdés, hogy mi lesz az első Vietnámi Nagydíjjal, hiszen az új utcai versenyhelyszínnek otthont adó Hanoi csak 260 kilométerre van a kínai határtól, ráadásul időben előbb is következik, elvileg április 3-5. között zajlik majd ott az F1-es hétvége.

A Haas-csapat dán pilótája, Kevin Magnussen pesszimista.

„Hát, majd meglátjuk. Vietnám közvetlenül Kína előtt van a naptárban, szóval foglalkoznunk kell vele. Kár lenne érte, de legalább lenne egy kis minivakációnk” – utalt arra, hogy Hanoi elhalasztásával/törlésével hathetes lyuk keletkezne a versenynaptárban a Bahreini és a Holland Nagydíj között.

A Kínai Nagydíj kiesésével – mert igen valószínű, hogy logisztikai nehézségek miatt nem lehet majd tető alá hozni a későbbi rendezést – a Forma-1 nagyjából 30 millió dolláros bevételtől esik el, ha pedig Vietnámot is le kell fújni, megduplázódik az összeg.

Az F1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn egyelőre bizakodó: „jelenleg úgy tudjuk, Vietnám menni fog.”