A koronavírus-járvány miatt erősen megkérdőjeleződött az április közepi Forma-1-es Kínai Nagydíj sorsa. Az F1 vezetése még nem döntött, de az utazási korlátozások, a nyilvános (sport)események jelentette veszélyek miatt valószínűtlen, hogy másfél hónap múlva versenyhétvégét tarthatnak Sanghajban.

„Úgy vélem, fennáll a lehetősége, hogy nem lesz Kínai Nagydíj áprilisban, elhalasztjuk a versenyt” – idézte az F1 sportszakmai főnökét, Ross Brawnt a Motorsport.com.

„Nyitva hagyjuk a lehetőségét annak, hogy az év későbbi szakaszában rendezzük meg a futamot. Kína lelkes, növekvő piac, így szeretnénk ott versenyezni.”

A hét elején felröppent, hogy a naptárban megcserélnék a Kínai és az októberben következő Orosz Nagydíjat, Brawn azt mondta, nem készülnek ilyesmire: „Ez nem valószínű, inkább csak igyekszünk majd helyet találni az év későbbi szakaszában.”

F1: Két hét múlva derülhet ki, lesz-e Kínai Nagydíj 1

Más kérdés, hogy a rekordhosszú, és így rendkívül sűrű naptárba hogyan lehetne későbbre beszuszakolni egy versenyhétvégét. Egy lehetőség lenne a szezon megnyújtása, a decemberi rendezés, de nem valószínű, hogy a csapatok erre rábólintanának.

„Nehéz helyzet ez. Egyelőre várjuk a kínai szervezők és a hatóságok döntését. Márciusra töröltek minden nyilvános rendezvényt, még várjuk, mi lesz áprilissal. Úgy gondolom, egy-két héten belül kiderül, mi lesz.”

A Forma-1 sem várhat ennél tovább, a logisztika miatt nem várhatnak már túl sokáig:

„Két logisztikai határidő van” – mutatott rá Brawn. „Az egyik a tengeri szállítmány útnak indulása, ez ezen a héten vagy a jövő héten történik meg. Az üzemanyag meg ilyesmik mennek a hajóra, bár az sem katasztrófa, ha aztán egy részét vissza kell majd hozni. A másik meg az emberek helyszínre való küldése, a futam előkészítése. Erről két-három héten belül kell dönteni, akkor már mindenképp tudni kell, mi a helyzet.”