A múlt hétvégi Japán Nagydíjon a Mercedes behúzta sorozatban hatodik konstruktőri világbajnoki címét is, ráadásul az egyéniben is már csak a bajnokcsapat két versenyzője, a címvédő Lewis Hamilton és a Szuzukában idei harmadik futamgyőzelmét arató Valtteri Bottas van versenyben.

Hamilton előnye 64 pont csapattársa előtt, az utolsó négy fordulóban pedig összesen 104 pont gyűjthető maximálisan, így elvben még nyitott a küzdelem, még ha a gyakorlatban inkább csak az a kérdés, mikor győz az angol, de a Mercedes azt ígéri, teljesen nyitott és tiszta lesz a hajrá, nem nyúlnak bele.

“Hűnek kell maradnunk az eddig is tartott értékeinkhez, mindig a lehető legfairebben kell eljárnunk. 64 pontos hátrányával Valtteri a kevésbé esélyes üldöző, de ez csak két és fél győzelemnyi különbség. Mindkettejüknek egyenlő esélyeket biztosítunk, a pályán, egymás között dönthetik majd el a bajnokság sorsát” – mondta a csapatfőnök, Toto Wolff a szuzukai konstruktőri győzelem után.

F1: Tiszta küzdelmet ígér a Mercedes 1

Japánban a csapat nyilvánvalóan a sportszerűség kedvéért Bottasnak kedvezett azzal, hogy menet közben nem állították át Hamiltont egykiállásos stratégiára, még a kettős győzelem lehetőségét is hagyták veszni, hogy a finn behúzhassa az amúgy megérdemelt sikert.

A szuzukai diadal után maga a finn sem mond még le a végső győzelemről.

“Úgy gondolom, addig nincs értelme feladni, amíg van további esély. Japán jó példa volt erre: a 3. helyről, a két Ferrari mögül indultam, nem volt sok esély győzelemre váltani ezt (de sikerült). Szóval még minden lehetséges, persze realista vagyok, nagyon sok szerencsére lenne szükségem, ráadásul az összes hátralévő futamon nyernem kellene” – idézte Bottast a Crash.net.