Olaszország és Szingapúr után két héttel ezelőtt, Oroszországban is félreértések adódtak a Ferrari csapatutasításából. Az olasz csapat azt kérte ugyanis Sebastian Vetteltől, hogy engedje vissza Charles Leclerc-t, miután egy előre egyeztetett stratégiát követve helyet cseréltek a rajtnál, ezzel ellehetetlenítve a mercedeses Lewis Hamiltont attól, hogy eléjük törjön.

Vettel azonban megtagadta a kérést, majd műszaki hiba miatt fel kellett adnia a versenyt, amit a német kiállása miatt életbe lépett virtuális biztonsági autós fázisnak köszönhetően a Mercedes nyert meg, míg Leclerc csak a harmadik helyen, Hamilton és Valtteri Bottas mögött ért célba. Kiderült, hogy az azóta eltelt két hétben a Ferrari csapatvezetője, Mattia Binotto külön-külön beszélgetett el a versenyzőkkel a további félreértések elkerülése végett.

F1: Még lehet Vettel-Leclerc háború a Ferrarinál 1

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon még nem voltak ilyen gondok

„Már nem először beszélgettünk el egymással Maranellóban. Igaz, hogy ezen a héten mindkettőjükkel találkoztam, amikor jöttek például szimulátorozni” – mondta ennek kapcsán a Ferrari-főnök. „Úgy gondolom, mindkettőjükkel pozitív, konstruktív, őszinte, fair és átlátható beszélgetést folytattam le egyenként.”

„Véleményem szerint az, ami Szocsiban történt, nem annyira rossz, de nyilvánvalóan javítanunk kell rajta és foglalkoznunk vele. Ez sokkal inkább egy lehetőség arra, hogy megtanuljunk egy leckét, hogy a jövőben jobban oldjuk meg az ilyen helyzeteket. Hogy biztos vagyok-e abban, hogy nem fog ilyesmi történni újra? Egyáltalán nem.”

„Mindketten nagyon jó versenyzők, akik egy célért mennek: nyerni akarnak. De úgy gondolom, az még fontosabb, hogy tisztaság és igazságosság legyen köztük – ez a kulcs szerintem” – tette hozzá Binotto.

F1: Még lehet Vettel-Leclerc háború a Ferrarinál 2

„Nem, nem gondolom azt, hogy fennállna az a kockázat, hogy elveszítjük az irányítást versenyzőink felett. Más dolog nem irányítani a versenyzőket, és más az is, ha legalább a szándék megvan ahhoz, hogy kezeljük őket” – tért ki a csapatutasításokra. „Mindig akad olyan, akinél az a megoldás, hogy nem irányítja őket, de nekünk az a szándékunk, hogy irányítsuk őket a csapat érdekeit figyelembe véve, továbbá a versenyzők érdekeit is szem előtt tartva.”

„Van néhány dolog, melyeken lehet javítani vagy talán meg is lehet oldani. És ez az, amire építkezünk, és amire a jövő érdekében próbálunk is építeni” – zárta mondandóját.