Az előző négy versenyhétvégén biztató tempót mutatott a Ferrari – még ha Oroszországban végül a Mercedes is aratott kettős győzelmet –, ám Szuzukában, a szabadedzések alapján úgy fest, lépéshátrányba kerültek az olaszok: míg Valtteri Bottas és Lewis Hamilton könnyedén hozták az 1-2-t mindkét alkalommal, addig Sebastian Vettel és Charles Leclerc az első edzést a 3-4. helyen zárták, a másodikon pedig már a Red Bull-os Max Verstappen is eléjük került.

„Nem túlságosan rossz, talán nem is annyira, mint gondolják” – felelte Vettel az edzések után, mikor a napjáról kérdezték. „Szerintem egész jól zártunk, csak az össztempónk hiányzik. A Mercedes eközben már reggel is kényelmes előnnyel vezetett, így az nem meglepetés, hogy ezt a második edzésen újra megmutatták.”

F1: Sikerszéria után váratlanul lemaradt a Ferrari 1

„Még van mozgásterünk ahhoz, hogy fejlődjünk. Főként a gumikezeléssel voltak problémáink, de megpróbáljuk megtalálni a megoldást” – taglalta tovább a német, majd kitért a második edzésnek konkrétan azon részére, amikor a lágy gumikon javítani tudtak: „Megpróbáltuk, de én egy kicsit beragadtam a forgalomba, ráadásul a pálya állapota sem javult úgy, ahogyan arra számítottunk.”

„Őszintének kell lennünk: a Mercedes minden egyes alkalommal gyorsnak tűnt, ráadásul úgy néz ki, a Red Bull is jól érzi magát itt. Szoros lesz, és arra számítok, hogy mindkét csapat nagyon erős lesz vasárnap is” – részletezte az esélyeket.

Egyelőre kérdéses, hogy lesz-e – magyar idő szerint – vasárnap hajnalban időmérő edzés, vagy a második edzés eredményei adják-e a rajtrácsot. Mindenesetre Vettel nem igazán tudott mit hozzáfűzni ehhez. „Hatalmas kérdőjel, hogy milyen lesz a pálya állapota vasárnap. Holnap esőzések várhatóak, a szélnek pedig vasárnap is szerepe lesz” – beszélt az időjárásról.

F1: Sikerszéria után váratlanul lemaradt a Ferrari 2

Leclerc nem is tagadta, meglepték őt az erősorrendben végbement változások. „A legfontosabb az, hogy kihoztuk a legtöbbet a napunkból, de úgy tűnik, tempóhiányunk van ezen a hétvégén, ami kicsit meglepő, mert az utóbbi négy hétvégén rendkívül erősek voltunk, és azzal számoltunk, hogy itt is azok leszünk. A lehető legjobban fogunk felkészülni a vasárnapi időmérőre.”

A monacói szerint az autó egyensúlyával nincs gond, azt azonban elismerte, hogy nem vezetett valami jól az első napon. Elmondása szerint „nehéz lesz elkapni a Mercedest”.