A Mercedes megtörhetetlennek látszó dominanciája miatt hetek óta másról sem beszélnek az F1-ben, mint hogy mit és hogyan kellene megváltoztatni a sorozatban a jobb versenyek érdekében. Az Osztrák Nagydíj helyszínén több versenyző is elmondta a véleményét.

Lassabb, egyszerűbb autók

“Ha csak egy-két másodperccel lennénk lassabbak, de képesek lennénk követni egymást, az nagyszerű lenne” – mondta Max Verstappen, aki szerint jó dolog halmozni a körrekordokat, de ez nem igazán mozdítja előre a sportot.

Gumik, amikkel nem kell spórolni

“Ha több olyan versenyünk lenne, ahol hosszabban nyomhatnánk keményen a gumiknak, kisebb kopással, az egy nagyszerű lépés lenne előre” – vélekedett Lewis Hamilton, aki kifejezetten elégedett volt a gumik kanadai viselkedésével. “Végig tudtam nyomni Sebastian mögött. Még több ilyen futam kéne még tartósabb gumikkal.”

Radikálisan új autók

“A legnagyobb feladat, hogy átírjuk az aerodinamikai szabályokat, így olyan autóink legyenek, amelyekkel jó, szoros és tiszta versenyeket vívhatunk” – így Nico Hülkenberg.

Egyszerűbb versenyszabályok

“Annyi szabályunk van, amennyit szinte nem is lehet írásba foglalni. Egyszerűsítsünk rajtuk, hogy nagyobb szabadságunk legyen az egymás elleni csatákban” – fogalmazott Sebastian Vettel.

Csökkenteni a DRS-függőséget

“Ha versenyzel valakivel, akkor versenyezni akarsz vele, nem pedig arra várni, hogy elfogyjanak a gumijai, vagy hogy simán megelőzhesd egy egyenesben. Szórakoztató, kerék a kerék elleni csatákat akarunk, amelyekben kiderül, hogy ki tud később fékezni, vagy ki talál jobb ívet egy kanyarban” – hangzott Lando Norris kívánságlistája.

Inspirációt meríteni a középmezőny csatáiból

“Az egész mezőnynek sokkal közelebb kell lennie egymáshoz. Mindenki induljon egyenlő esélyekkel, hogy több csapatnak legyen esélye a győzelemre” – összegzett Sergio Perez.