A vasárnapi Forma-1-es Francia Nagydíj rajtjánál az ötödik piros lámpa kigyulladása, majd a teljes sor lekapcsolása között alig 0,8 másodperc telt el, több versenyzőt is váratlanul ért a startjel.

“Szerintem mindenkit meglepett egy kicsit, hogy milyen gyorsan aludtak ki a lámpák, mert épp csak felvillantak és máris lekapcsolódtak. Nem én voltam az egyetlen, aki egy kicsit késve reagált” – mondta a például a ferraris Sebastian Vettel a futam után.

Az év eleje óta versenyigazgatóként dolgozó Michael Masi utólag megvédte a “trükkös”, villámgyors rajtot.

“A rajtprocedúra rendben volt, minden a határokon belül zajlott. Úgy tudom, pár versenyző szerint egy kicsit gyors volt, de egyértelműen a megadott tolerancián belül volt a dolog” – idézte a Motorsport.com az Ausztrál Nagydíj előtt elhunyt Charlie Whiting utódját.

Míg tavalyig Whiting indította a futamokat is, az idei évre kettéosztották a feladatokat, a starter nem Masi, hanem Christian Bryll. A szakembert egyébként nem kötik a szabályok a lámpák kioltása előtti kivárás hosszát illetően.

A Sportszabályzat 36.9-es pontja így szól: “Amikor minden autó megállt, kigyullad az öt másodperces lámpa, majd következik a négy, három, kettő és egy másodperces lámpa. Az egy másodperces lámpa kigyulladását követően a futam bármikor elindítható a lámpák lekapcsolásával.”