Kisebb gumiháború zajlik a színfalak mögött a Forma-1-ben, sokan nehezményezik ugyanis, hogy a 2019-es, vékonyabb futófelületű abroncsok kizárólag a Mercedesnek kedveznek.

A Red Bull megpróbálta elérni, hogy a show érdekében hozzák vissza a tavalyi gumikat, ami akár még lehetséges is lenne, ha legalább hét csapat támogatná a kezdeményezést. A Mercedes és partnercsapatai azonban természetesen nem álltak az ügy mellé, sőt a Red Bull szerint a McLaren is úgy van vele, hogy inkább elégedett az idei gumikkal, mint nem.

A tavalyi gumik visszahozatala tehát politikai okok miatt kizárt, de a Pirelli szerint a 2018-as specifikáció sem oldaná meg a szenvedő csapatok gondjait.

“A gumik újak, de az autók szintén újak” – mutatott rá Isola. “Új aerodinamikai csomag került az autókra, ami a tavalyihoz képest több leszorítóerőt generál. Nem vagyok biztos benne, hogy ha visszaváltanánk a tavalyi gumikra, azok működnének az új autókkal, nem is feltételezhetünk ilyesmit.”

Isola szerint a téli tesztek vezették félre a csapatokat. “A teszteket olyan alacsony hőmérsékleten rendezték, ami a szezonban sehol nem fordul elő. Akkor sokan azt hihették, hogy melegebb körülmények között egyes problémáik megoldódnak majd, de nem ez történt.”

“Amíg a termékünk biztonságos, megbízható, nem hólyagosodik, és kevésbé hajlamos a túlmelegedésre, mi elégedettek vagyunk. A nagy különbség, hogy mi nem tudjuk módosítani a gumikat a szezonban, a csapatok viszont tudják módosítani az autókat.”