Mint azt korábban megírtuk, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) számos tendert kiírt egységesített alkatrészek szállítására a Forma-1 számára. Ezek egyöntetű célja a költségek csökkentése lenne, hogy a kevesebb pénzből gazdálkodó csapatok felvehessék a versenyt a legnagyobbakkal.

Azonban a Motorsport Világtanács (WMSC) leszavazta a javaslatot. “A Tanács döntése a csapatok és a beszállítók által elérhetővé tett technikai és pénzügyi információk összevetésén alapult” – olvasható az FIA közleményében.

A szervezet szerint a mai F1-es váltók teljesítménye között nincs jelentős különbség. Ez akár indokolhatná is, hogy egy csapatokon kívül álló beszállító a jelenlegi áraknál jóval olcsóbban szállítsa a tendernek megfelelő, hét előre- és egy hátrameneti fokozattal rendelkező egységet.

Azonban, ahogy a közleményben is említik, figyelembe kellett venni azt is, hogy “a komponensek komplexitása miatt a váltók igen érzékeny pontjai az autóknak, legalábbis ami a megbízhatóságot illeti.” Emiatt az FIA még részletesebb pénzügyi beszámolót kért az F1-es csapatoktól.

“Mindezeket megvizsgálva fény derült arra, hogy hasonló megtakarítások elérhetőek anélkül is, hogy egyetlen gyártó lenne a váltók beszállítója” – áll a közleményben. További információkat június végén ígérnek, addig az FIA és a Forma-1-es csapatok tovább egyeztetnek ebben a témakörben.

Forrás: Fotó: Getty Images, PlanetF1.com
Kapcsolódó címkék: F1 FIA Forma-1 váltó WMSC