Családja kedd hajnalban tudatta a világgal, hogy 70 éves korában elhunyt a Forma-1 háromszoros világbajnoka, a Mercedes csapatelnöke, Niki Lauda.

Az osztrák versenyző híres volt szókimondásáról és száraz humoráról, alább néhány idézetben villantjuk fel a sportág nagy alakjának személyiségét.

Az 1976-os, nürburgringi balesetéről: “Én okkal vagyok ronda, de az emberek többsége nem.”

Arról, hogy miért nem végeztetett plasztikai műtétet a horrorbaleset nyomainak mérséklésére: “Mindig kérdezgetik, hogy miért nem műttettem meg magam, amire csak azt tudom mondani, hogy honnan a picsából szerezzek másik fület?! Ilyen egyszerű.”

A ’76-os szezonzárón Lauda hagyta elveszni a címvédés esélyét, a szakadó esőben nem akart kockáztatni Fudzsiban:

“Észbontónak tartottam. A hülye tévés szerződés miatt ki kellett mennünk, az életünket kellett kockáztatni. Senki sem látott semmit. Kész katasztrófa volt. Én úgy döntöttem, hogy a tévé nem elég ok arra, hogy versenyezzek. Előre megmondtam a Ferrarinak, hogy egy kört megyek, megtettem, majd kiálltam. Nem bánok semmit.”

A nagy rivális McLaren-pilótáról, James Huntról: “Tiszteleten alapuló, jó viszonyunk volt. Bíztunk a másikban. Sosem próbált leszorítani a pályáról, ami akkoriban nagyon sokat számított.”

Arról, hogy a Forma-1 melyik korszakában versenyzett volna legszívesebben: “Ma. A pilóták tízszer annyit keresnek és nincsenek veszélyben. Ugyanakkor néha azért elég unalmas.”

A versenyzéshez való hozzáállásáról: “Én nagy jelentőséget tulajdonítottam a részleteknek. Mindig is ilyen voltam, versenyzőként is.”

A hétszeres világbajnok Michael Schumacherről: “Minden idők legjobb versenyzője volt. Ő volt a tökéletes autóversenyző, megvolt a tempója, az ösztöne és kiváló műszaki érzéke volt.”

A Lauda és Hunt 1976-os küzdelmét feldolgozó Hajsza a győzelemért (Rush) filmről, arról, hogy milyen volt magát nézni: “Annak idején idegesített, hogy az emberek nem tudtak a szemembe nézni. A film nézőjeként, kívülről látva azt mondhatom, hogy igazuk volt.”

A híres piros sapkájáról: “A sapka a hülye emberek hülye bámulásától véd.”

Forrás: Forrás: GPFans.com, Fotó: Europress
Kapcsolódó címkék: F1 Forma-1 Niki Lauda Sport