A Ferrari pilótái a 3. és 5. helyről indultak a vasárnapi Spanyol Nagydíjon, ám a rajtnál bátran próbálkozó Sebastian Vettelnek nem jött be az előzési kísérlet, visszaesett, a Mercedes-pilóták és a Red Bull-os Max Verstappen mögött a német a 4. helyen haladt, míg csapattársa, az akkor szemmel láthatóan gyorsabb Charles Leclerc hosszú körökön keresztül lihegett a nyakában.

A négyszeres bajnok végül elengedte csapattársát, de később újra találkoztak, akkor a kemény gumikon a tervek szerint a verseny végéig futó, Verstappen 3. helyére hajtó Leclerc-t sikerült Vettel elé kihozni, és hiába kellett volna a közepes gumikon haladó németet azonnal elengedni, jó ideig nem is szóltak a pilótáknak, hogy teljesen eltérő stratégián vannak, így a monacói feltartja a csapattársat.

A főnök Mattia Binotto a futam után magyarázkodni kényszerült:

“Szóval előbb kellett volna helyet cseréltetni a pilótákkal? Szerintem ez sosem könnyű döntés, de a csapatnál mindig az eredmény optimalizálása a cél. Korábban is cseréltünk már és ma is megpróbáltuk, amikor eltérő stratégián voltak a pilóták. Lehet mondani, hogy előbb kellett volna, de szerintem idő kell ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a hátul haladó versenyző gyorsabb, különben teljesen felesleges a helycsere.”

“Kellhet pár kör ennek a felméréséhez. Másrészt Charles a kemény gumikon Verstappennel volt harcban a 3. helyért, így az is fontos volt, hogy ne veszítsen időt. Egyszerűen csak vártuk a megfelelő pillanatot, és szerintem akkor sem cserélnénk előbb, ha újra ebbe a helyzetbe kerülnénk” – mondta Binotto.

F1: Így magyarázza a Ferrari az újabb bakikat 1

A Ferrari idén elég lehetetlen helyzetbe manőverezte magát azzal, hogy már a szezonkezdet előtt Vettelt nevezték meg egyértelmű első számú pilótaként, Leclerc azonban gyorsabb, versenyképesebb lett a vártnál, így a csapatutasítások komoly felháborodást keltettek, az újabb balhétól való félelem is benne lehetett a lassú döntésekben, Vettel is utalt erre a futam után:

“Igyekeztünk csapatként összedolgozni, amennyire csak lehetett, de bármit is csinálunk, utána mindig az a téma, ami valószínűleg nem segít a gyors döntésekben.”

Forrás: Fotó: Getty Images