Régóta véglegesített tény, hogy a Forma-1-ben 2021-től 18 colos gumikra állnak át, ez lesz az átfogó szabályváltoztatási csomag egyik eleme. A Spanyol Nagydíj előtt meglepetésre bejelentették, hogy a Forma-2-ben már jövőre, 2020-ban megtörténik a váltás.

F1: Egy évvel hamarabb jönnek a 18-as gumik 1

A döntés abból a szempontból nem meglepő, hogy a csapatok és a versenyzők is nagyon elégedetlenek a Pirelli idei abroncsaival. Miközben az olaszok a korábbinál szélesebb működési tartományt ígértek, ez valójában szűkebb lett, amivel még a gumikkal legjobban boldoguló Mercedes ötszörös bajnoka, Lewis Hamilton is egyetért.

Azzal, hogy a Forma-2-ben egy évvel korábban debütálnak a nagyobb abroncsok, a Pirelli fontos versenytapasztalatokat szerezhet az F1-es bevezetés előtt – szüksége is lesz rá…

F1: Egy évvel hamarabb jönnek a 18-as gumik 2

“A Forma-2 eddig is híres utánpótlásnevelő volt, mostantól a technológián is osztozik az F1-gyel. A Forma-2 kiváló tesztelési lehetőségeket kínál, ami igazán jó hír számunkra” – mondta az F1 sportigazgatója, Steve Nielsen.

“Teljesítményben a Forma-2 van a legközelebb a Forma-1-hez, szóval sokat tanulhatunk. Egy év tesztelés jó lehetőség” – fogalmazott a Pirelli F1-es főnöke, Mario Isola, hozzátéve, hogy persze nem lesz könnyű feladat ilyen rövid idő alatt kifejleszteni egy új terméket az F2 számára.

A 18 colos abroncsok tesztelése szeptemberben kezdődik.