A Ferrarinál 2019-re a saját nevelésű tehetséget, Charles Leclerc-t ültették Sebastian Vettel mellé, akinek a csapatfőnök, Mattia Binotto egyértelmű támogatói szerepet szánt idén a véleményes esetekben.

A fiatal monacói azonban nagyon gyorsan felvette a ritmust, már a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon Vettel nyakában lihegett, szerette volna megelőzni a csapattársát, ám a követésre utasították. Bahreinben az ifjonc a pole-ból rajt, visszaesett, de nem sokkal később erőből megelőzte Vettelt, motorhiba nélkül meg is nyerte volna a versenyt, Kínában pedig lerajtolta tapasztalt csapattársát, ám a bokszutcából néhány kör után Vettel elengedésére utasították.

Leclerc érzékelhetően nem örült ezeknek, de eddig engedelmeskedett – Azerbajdzsánban csütörtökön arról kérdezték, hogy továbbra is félreáll-e majd, ha úgy alakul.

“A Forma-1-ben mindig is lesznek csapatutasítások. A helyzettől függ. Bizonyos helyzetekben igen, engedelmeskedni fogok” – mondta.

F1: Leclerc még nyitott a csapatutasításokra 1

A pilóta hozzátette, hogy a Kínai Nagydíj után a csapatutasításokról is elbeszélgettek a főnökkel:

“Megkérdeztem erről, de a válasz továbbra is ugyanaz volt. Ő a bokszutcában dönt, és végső soron ott sokkal több adat áll rendelkezésükre, mint nekem az autóban. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.”

Leclerc azt is elmondta, hogy megérti, miért Vettelt kívánja támogatni a csapat a bajnokságban:

“Frusztráló, amikor közlik, hogy el kell engedned egy másik versenyzőt, ez bárki számára az, aki kapott már ilyen utasítást. Másrészt viszont megértem a csapatot. Seb már az ötödik évét tölti itt, négy világbajnoki címet szerzett korábban, én pedig még csak a második F1-es idényemben járok. Sokat kell még bizonyítanom, rajtam múlik, hogy megmutassam a csapatnak, mire vagyok képes. Úgy gondolom, hogy egyszerűen folytatnom kell, amit eddig is tettem, folytatnom kell a fejlődést, és akkor remélhetőleg a hozzáállás is megváltozik hamarosan.”