A Liberty Media által fémjelzett éra egyik fő kérdése a nagydíjak számának növelése. Frederic Vasseur, az Alfa Romeo csapatvezetője nem tartja lehetetlennek ezt, de annak ára lesz.

“A Forma-1-nek mindenképpen egyszerűsítenie kell a versenyhétvégék 3 napos menetrendjén, ha még több – akár 25 – helyszínt szeretnének behozni a már eddig is zsúfolt, 21 nagydíjat tartalmazó szezonjába.”

A RaceFans kérdésére válaszolva elmondta, hogy ha tovább növelik a nagydíjak számát, a költségek is az egekbe szöknek majd, hacsak nem rövidítenek a hétvégék programján.

“Nem kérhetjük arra a srácokat a csapatban, hogy csináljanak végig egy 25 héten és heti 4-5 napon át tartó szezont. Ha mégis erre kell készülnünk, akkor kénytelenek lennénk megduplázni a csapat létszámát, ami értelemszerűen megnövelné a kiadásokat is. Ez viszont kiscsapatként nem áll módunkban.”

F1: Hosszabb szezonért rövidebb hétvégéket! 1

A paddockban már most is vannak olyan csapatok, amelyek arra kényszerültek, hogy “vetésforgóban”, külön stábokkal induljanak neki a 2019-es idénynek.

“Vannak olyan pozíciók, amelyek esetében képtelenség több megfelelő szakembert találni. Lehetséges ez a szerelők esetében, de például a versenymérnökök esetében már nem” – tette hozzá a francia csapatfőnök.

A versenyhétvégék lerövidítése Vasseur szerint nem csak a költségek csökkentésére jelentene megoldást, de új réteget, a fiatalokat is az F1 felé vonzhatná.

“Nem fogják két órán át a szabadedzéseket bámulni. Én képes voltam rá 18 évesen, de ők már nem.”