A Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media határozott szándéka a sportág teljes körű megreformálása, beleértve ebbe a verseny izgalmasabbá és kiszámíthatatlanabbá és a feltételek egyenlőbbé tételét is.

Ezek körül foroghat az F1 vezetői és csapatfőnökök mai, londoni megbeszélése, amelyen a Racefans.net értesülése szerint a pontrendszer és a szabadedzések átalakítása is téma lesz.

Tavaly már felmerült, hogy a jelenlegi, az első tízet jutalmazó pontrendszer helyett az első 15, vagy akár mind a 20 helyezés pontot érjen, de a csapatok teljes egyetértése nélkül 2019-re már nem lehetett szabályba foglalni a dolgot. Ha azonban április 30-ig sikerül kidolgozni a rendszert, a szabályokat alkotó Forma-1-es Bizottságban 70%-os támogatottság is elég lesz ahhoz, hogy 2020-ra életbe lépjen az újítás.

Hosszú évek tapasztalatai mutatják, hogy az ilyen-olyan okokból elmaradt vagy megrövidült szabadedzések után kiszámíthatatlanabbak az időmérők és a versenyek, így a Liberty legalább ezen a téren szeretne változtatni a hétvégék formátumán.

Téma lehet még a motorok tesztpados és szimulációs tesztelésének korlátozása, valamint a hétvégéken élő kötelező “takarodó”, éjszakai munkaszünet további kiterjesztése is, és ha marad elég lendület, a 2021-re szánt pénzügyi reformok (egyenlőbb pénzelosztás, kiadási plafon) is terítékre kerülnek.