A Forma-1-ben 1993 és 2002 között a Jordannél, a Ferrarinál és a Jaguarnál vezető, szabadszájúságáról ismert Eddie Irvine a BBC-nek adott interjút, amelyben a “bezzeg az én időmben” alapállást felvéve a mai F1-et és a sportág jelenlegi sztárjait is alaposan lehúzta.

Michael Schumacher csapattársa, az 1999-ben a világbajnokság második helyén végző északír exversenyző különösen kemény volt a Scuderia jelenlegi ászával, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettellel:

“A mi időnkben a Forma-1 nagyon-nagyon népszerű volt, szerintem izgalmasabb korszak volt, ma már kevésbé népszerű” – fogalmazta meg az alaptézisét.

“Úgy gondolom, hogy Lewis külön ligában játszik. Nincs Michael (Schumacher) szintjén, szerintem még a közelében sem jár, annak ellenére sem, hogy rendesen gyűjti a futamgyőzelmeket. Övé a legjobb autó, több futam van egy évben, és nincsenek komoly ellenfelek.”

“Szerintem Vettel jó, ha arról van szó, hogy az élen kell vezetni, nem kell versenyezni. Ha megnézzük, Lewis a versenyzésre koncentrál, arra összpontosít, hogy az ellenfél elé tudjon kerülni. Amikor Vettel kerül versenyhelyzetbe, ugyanannyira koncentrál a másikra, mint magára az előzésre, ezért szinte állandóan ütközik is az ellenféllel.”

“Nem tartom rossz versenyzőnek Vettelt, de hogy négyszeres világbajnok? Ezt nem értem. Szerintem nagyon túlértékelt, egy dologhoz ért, míg Lewis sokkal univerzálisabb tehetség. Michael minden egyes pillanatban a topon volt, ahogy Senna is, de Lewisnál vannak selejt napok. Ha megnézzük, az együtt töltött éveik alatt Button több pontot gyűjtött Lewisnál. Michaellel ez sosem történt meg, ő mindig magasabb szinten teljesített.”

F1: Vettel túlértékelt, Hamilton Schumi közelében sincs 1

Schumacher és Irvine 1999-ben

“Lewis lenyűgözően tehetséges. Fantasztikus volt látni, amikor bekerült az F1-be, az előzésben nincs jobb nála. Talán Michaelnél is jobb ezen a téren, de ami a tempót, a teljes hétvégén, a teljes szezonon átívelő egyenletes teljesítményt illeti, szerintem senki sem ér Michael közelébe, még Senna sem.”

Irvine ezután Sennáról beszélt, akit – minden tisztelete és rajongása ellenére – tökéletlen versenyzőnek tart, aki “egy körön elnyűgöző volt, de vezetéstechnikailag nem volt tökéletes, Michaelben viszont nem tudnék hibát találni”. Az 53 éves expilóta szerint Schumachernek elképesztő tehetsége és érzéke volt, egyes kanyarokban érintethetetlenül gyors volt, ahol pedig mégsem, ott egyszerűen tökéletesen lemásolta azt, aki jobb volt.

Irvine a mai F1-ről így beszélt:

“Nem igazán nézem már, mert untat. Látom ahogy mennek körbe-körbe, és szerintem hihetetlenül unalmas, izgalommentes. Szintetikus, hiányzik belőle a nyerseség. Túl tökéletes, a hibákért sem kell fizetni. Az 50-es években ha hibáztál, belehaltál, a 60-as években is valószínűleg halál lett a vége, a 70-es években szinte biztosan sérülés lett belőle, a 80-as években még időnként sérüléssel végződött. Egyre biztonságosabb lett az F1. Ez jó dolog, de már túl messzire jutottunk. Puha, nem túl izgalmas termék lett az F1.”