A második helyről rajtolt, ám végül csak az ötödik helyen végzett Valtteri Bottas a 2018-as F1-es Abu-dzabi Nagydíjon. A Mercedes finnje az eredmény miatt az egyéni bajnokságban is visszaesett az ötödik helyre, miután Max Verstappen harmadik helyének köszönhetően megelőzte őt.

A hibrid érában ilyen rossz bajnoki helyezése még egyetlen Mercedes-pilótának sem volt. Bottas győzelem nélkül zárta a szezont, utoljára Michael Schumacher volt az, aki nem tudta győzelemre vezetni az Ezüstnyilat, még 2012-ben.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kicsit védelmébe vette a finnt a futamot követően. „Bakuig nagyon jól ment. Megnyerhette volna a versenyt, ha nincs az a defekt, és vezette volna a pontversenyt.”

„Egy kicsit össze tudja törni az embert, amikor fel kell adnia a bajnoki céljait, mert már nincs több esélye rá. Én azonban bízom abban, hogy nem ez a helyzet. Ő egy erős finn, egy harcos, télen össze kell szednie magát és jó formában kell visszatérnie” – tette hozzá Wolff.

Bottas a tervezett egy bokszkiállás helyett kétszer is járt a bokszutcában a futam során, miután Sebastian Vettel és Max Verstappen is elment mellette. Wolff elárulta, Bottast fékhiba is hátráltatta a szezonzáró verseny során. „A kiálláskor valami rosszul sikerült, amikor elhagyta a bokszot, láttuk, hogy valami nincs rendben.”

Bottas is megszólalt a futam kapcsán. A pilóta eléggé lehangoltan nyilatkozott. „Ez a verseny szépen összefoglalta az egész szezonomat. Jól indult, de aztán… hát, nem ideális. Jó volt a tempó, aztán elkezdtek blokkolni a kerekek. Összeértem Maxszal [Verstappen] és lassú defektet kaptam.”

Bottas egyelőre még nem 2019-re figyel, inkább egy kis pihenőt tart. „Szeretnék javulni, de egy ilyen szezon után nincs energiám ilyen távlatokra előretekinteni. Most kikapcsolok egy időre, utána koncentrálok majd a jövőre. Jelenleg nehéz a pozitívumokat nézni” – zárta mondanivalóját a finn pilóta.