A világ egyik legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség elnökét, Carlos Ghosnt hétfőn Japánban pénzügyi visszaélések gyanújával letartóztatták. Ghosnt a Nissan éléről már leváltották, és bár a Renault-nál egyelőre csak a helyettesítéséről döntöttek, valószínűnek tűnik, hogy a francia márka élén sem marad már sokáig.

Ghosn volt a Renault újabb Forma-1-es gyári csapatos programjának fő szorgalmazója, de az F1-es főnök, Cyril Abiteboul szerint a cégvezér botránya – és közelgő bukása – nem veszélyezteti a projektet.

“Carlos Ghosn kulcsszerepet játszott 2015 végén a visszatérésről szóló döntésben, de azért nem egyetlen ember döntésén múlt a dolog. Az igazgatótanács alaposan megvitatta a témát, a cég döntött. Több mint 40 éve veszünk részt a Forma-1-ben, és jelenleg egy hosszú távú projekt sűrűjében járunk. Hat év csapatépítés, hat év, hogy megpróbáljuk megverni az ellenfeleket. Jelenleg erre koncentrálunk” – magyarázta Abiteboul Abu-Dzabiban.

A cégvezér botránya nem árthat az F1-csapatnak 1

Az F1-es főnök hozzátette, hogy a Ghosn helyére teljes vezérigazgatói jogkörrel kinevezett helyettes, Thierry Bollore számára egyáltalán nem idegen a Forma-1, 2016 óta tagja már az igazgatótanácsnak.

“Az okok, amiért 2015 végén a visszatérés mellett döntöttünk, ma is érvényesek: a márka megjelenítése és a technikai fejlesztés. Pillanatnyilag nem szeretnék ilyesmiről spekulálni, de bármilyen fejlemény is adódjon, az nem teszi semmissé ezeket a tényezőket. És semmi nem utal arra, hogy Thierry Bollore ne támogatná a Forma-1-et. Még egyszer mondom, ő a cég egyik igazgatója, nagyon is tisztában van azzal, mit csinálunk. Szóval csakis bizakodunk, nincs semmi kétség, és kizárólag a tényekre koncentrálunk, és arra, hogy hozzuk az eredményeket.”