Óriási fölénnyel nyerte a Red Bull mindkét pénteki szabadedzést a 2018-as F1-es Mexikói Nagydíjon, ám ami ennél is meglepőbb, hogy a Renault volt a második legjobb csapat, megelőzve a Ferrarit és a Mercedest.

Még az ötödik vb-elsőségéért menő Lewis Hamilton sem tudott csodát tenni, a brit lemaradása nagyjából 1,4 másodperc volt mindkét edzésen Max Verstappen leggyorsabb idejéhez képest. A pilóta nem is volt elégedett eredményével. „Számos területen javulnunk kell” – mondta.

Hogy mire is gondolhatott a címvédő, azt Valtteri Bottas árulta el. „Mindkét edzésen szenvedtünk, nem volt meg a tempónk és nem sikerült életben tartani a gumikat. Szörnyű volt a kocsiban lenni, nagyon gyorsan elkezdett szemcsésedni mindkét keverék (ultralágy és hiperlágy). Kicsit olyan, mintha nem lenne meg a tapadás, ide-oda csúszkál az autó” – nyilatkozta a finn.

A mexikói pálya fekszik tengerszint felett a legmagasabban a szezon során, így a ritkább levegő többféle módon is befolyásolhatja az autók viselkedését. Talán ezért is melegedhettek túl a Mercedes-motorok a technikai igazgató, James Allison szerint. „Ez egy szokatlan pálya, mely furcsán hat az autó egészére. A mai adatok alapján ki kell mondanunk, hogy még nem találtuk meg az egyensúlyt a gyors kör és a jó versenytempó közt a jelenlegi körülmények között.”

„Néhány területen a motor túlmelegedését észleltük, így óvintézkedésképpen kicsit letekertük őket. Egy kis szerencsével és nem kevés munkával jobb formába hozhatjuk magunkat” – zárta mondanivalóját Allison.

F1: Túlmelegszik a Mercedes, de a Ferrari is szenved 1

Eközben a Ferrari sem tudott egy másodpercen belülre érni Verstappenhez képest. A vörösök legjobb idejét Sebastian Vettel jegyezte, bő 1,2 másodperc elmaradással a holland ifjonchoz képest. „Mondhatni számítottunk arra, hogy a Red Bull erős lesz. Nem gondolom, hogy bármely körömben hiba lett volna, úgyhogy a Renault-k előtt kellett volna lennünk” – mondta a német.

„Mindenki a határon mozog a gumik tekintetében, próbálva őket munkára bírni, hogy kevesebbet csúszkáljunk. Talán a Red Bull ez alól az egyetlen kivétel” – tette hozzá Vettel.