Stoffel Vandoorne 2015-ben minden idők legdominánsabb győzelmét aratva lett a GP2 bajnoka, a 2016-os Bahreini Nagydíjon pontszerzéssel mutatkozott be Forma-1-ben a sérült Fernando Alonsót helyettesítve, így a belga 2017-re állandó versenyzői ülést is kapott a McLarennél, ám bő másfél szezon alatt sem sikerült elkapnia a fonalat, így az év végén kikerül az autóból, a wokingi csapat másik neveltjének, Lando Norrisnak ad majd F1-es lehetőséget. Vandoorne az idei évtől a Forma-E-ben versenyez majd.

Csapattársa, Fernando Alonso a múlt hétvégén örömét fejezte ki, hogy a belga új helyet talált magának:

“Stoffel peches volt, hogy pont most volt a McLarennél, ezekkel az autókkal. Szerintem jót tesz majd neki a váltás. Előzőleg minden egyes kategóriában győzött, ám a Forma-1-ben a tehetség sem elég ahhoz, hogy legyőzzük az autó gyengeségeit.”

Egyesek szerint Vandoorne egyszerűen nem elég határozott, nem elég belemenős ahhoz, hogy érvényesülni tudjon a Forma-1-ben:

“Hogy túlságosan céges hozzállása volt? Azt nem mondanám” – mondta a McLaren-vezér Zak Brown. “Nagyon-nagyon rendes srác, de talán egy kicsit agresszívabbnak kellett volna lennie. Amikor Fernandónak nem tetszik valami az autón, akkor nem habozik felemelni a hangját. Stoffelnek talán nehezebben ment ez ebben a környezetben.”

Vandoorne maga inkább az Alonso-féle értelmezést érzi magáénak, rosszkor volt jó helyen az elmúlt két évben:

“Kár, hogy a Forma-1-ben nem értem el jobb eredményeket, de néha van ilyen. Az autó teljesítményét tekintve talán a legrosszabbkor kerültem a McLarenhez. Ez igazán nem rajtam múlott. A McLaren nagyszerű lehetőségeket adott nekem a GP2-ben és a Super Formulában, és az F1-es bemutatkozásomat is nekik köszönhetem. Csak az időzítés nem klappolt az autó miatt. Kár, de tovább kell lépnem” – nyilatkozta Austinban.