Esteban Ocon az elmúlt két és fél szezonban kétséget kizáróan bizonyította, hogy nem pusztán helye van az F1-ben, hanem a sportág leendő sztárjainak egyike lehet, az idény végén azonban mégis távoznia kell majd a Force Indiától, hiszen a csapat új tulajdonosa, Lawrence Stroll jövőre fiát, a tavaly óta a Williamsnél versenyző Lance-et ülteti a helyére.

Ocont korábban a Renault-val, a McLarennel és a Toro Rossóval is hírbe hozták, ám a franciának végül egyik alakulat sem akart ülést adni 2019-re, ugyanis a 22 éves francia a Mercedes pilótaprogramjának tagja.

A versenyző esetleg még a Williamsnél találhat helyet a grove-iakhoz már leigazolt másik Merci-ifjonc, George Russell mellett, de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy 2019-re kipottyan az F1-ből.

A Mercedes főnöke, Toto Wolff azt mondja, akármi is legyen, semmiképp sem hagyják Ocont elkallódni, 2020-ra “jó autót” garantál az ifjoncnak.

“Úgy mondják, hogy csak a bolondok optimisták, de júliusban én is nagyon optimista voltam, azt hittem, Esteban a Renault-ban ül majd jövőre. Szóval nem tudom, mi lesz vele, és nem is a mi döntésünk. A Williamsnek kell eldöntenie, ki is lenne számukra a legjobb versenyző. Nem csak Esteban van a képben, ott van Robert (Kubica) és még mások is. Mindannyian megérdemelnék a lehetőséget, majd a Williams dönt” – kezdte az osztrák.

“Mi készülünk B tervvel Esteban számára, és egy dolgot garantálhatok: 2020-ban jó autóban ül majd, ugyanis sok csapat érdeklődik iránta. Igyekszünk majd rásegíteni erre, hogy csak lehet, de sajnos nincs olyasmi, ami biztosan autóhoz juttatja” – tette hozzá.

Ha más csapatok helyett nem is dönthet a pilótákról, a Mercedesnek természetesen ott a saját gyári csapata, ahol Valtteri Bottasnak csak 2019-re van biztos szerződése, a következő évi opció élesítése pedig már Wolffékra tartozik – Ocon akár az ezüstnyílba is beülhet, erre utalt is már pár napja.

Ocon a vasárnapi Amerikai Nagydíjon a 8. helyen ért be, de a haasos Kevin Magnussenel együtt a futam után kizárták.