A Pirelli fejenként 13-13 szett száraz pályás, slick gumit szállít a pilótáknak a versenyhétvégékre, ám esőgumikból alig hét garnitúra – három teljes és négy átmeneti – jár.

Az Amerikai Nagydíj esős pénteki edzésnapja újra rámutatott, hogy nem jó a rendszer, kevés a gumi, ezért a tét nélküli edzéseken az autók inkább nem körözgetnek.

“Ezt újra felhozzuk majd a versenyzői értekezleteken, mert szerintem nem valami jó így. Van, amikor azért nem vezetünk pénteken a vizes pályán, mert a hétvége további részére nem várunk esőt, de itt azért nem vezettünk, mert éppenséggel esőre számítunk szombaton is, és spórolni kellett a gumikkal. Azok a nézők, akik kijöttek és bátran állták az esőt, nem sok autót láttak a pályán. És nekünk is unalmas ez. Szerintem nem lenne akkora pluszköltség egy további szett szállítása, és akkor nem lenne akadálya a vezetésnek” – mondta a haasos Romain Grosjean.

“Csak egy szettünk van (a második edzésre), amit már az első edzésen is használtunk, így tapadás se nagyon van. Több garnitúrát nem akarunk elhasználni, mert az időmérőn is szükség lehet rájuk. Szóval elég értelmetlen ez így. Nem nagyon vezetünk, csak üldögélünk a garázsban. Ha több gumink lenne, többet is vezethetnénk” – panaszolta a Red Bull-os Max Verstappen.

Fernando Alonso is ugyanezeket fogalmazta meg:

“Egészen egyszerű lenne a megoldás, 20 vagy 40 plusz szettet kellene csak hozni minden hétvégére. De ezt a döntést a Forma-1-nek kellene meghoznia. A fejesek jót akarnának a nézőknek, akkor megtehetnék, ha nem, hát játszunk majd a hajókkal” – utalt arra a kétszeres világbajnok, hogy az esős edzéseken a csapatok általában maguk eszkábálta kishajók úsztatásával ütik el az időt, hiszen az autók nem lépnek a pályára.

“Nekünk versenyzőknek is unalmas, és gondolom, hogy a közönségnek még inkább, de szokásosan ilyen a péntek, ha esik” – tette hozzá.

“Annyit mentünk, amennyit lehetett. Gyakorlatilag egy szettet használhatunk el anélkül, hogy hátrányba hoznánk magunkat, ez szabja meg, hogy mennyit megyünk. Persze ez is több, mint a semmi” – értett egyet a ferraris Kimi Räikkönen.