A büntetőpontokat a 2014-es szezonban vezették be azzal a céllal, hogy elvegyék a versenyzők kedvét a szabálytalankodásoktól. Az a pilóta, aki 12 hónapon belül 12 pontot összeszed, automatikusan kihagy egy versenyt, de ez csak elméleti lehetőség, mert valójában még senkivel sem történt meg.

A büntetőpontos rendszert Romain Grosjean 2012-es pocsék szériája inspirálta, a franciát akkor el is tiltották a belgiumi rajtbalesete után, ami már a sokadik kihágása volt.

Max Verstappennek jelenleg nyolc pontja van, de a holland nem nagy rajongója a rendszernek. “Ki kéne hajítani a szemétbe” – vélekedett Verstappen.

“Ha úgy gondolják, hogy egy versenyző túl sokat hibázik, tiltsák el simán egy versenytől, nem egyszerűbb?”

“Nincs szükség ezekre a hülye büntetőpontokra, vagy van? Apró szabálytalanságokból is összejöhet 12 pont, ebben az esetben pedig szerintem nem helyes az eltiltás.”

Verstappen szerint a versenyzőket egyébként is túl könnyen büntetik, a pontok pedig külön büntetést jelentenek, mert 12 hónapig érvényesek. “Egyébként sem hiszem, hogy túl sok olyan pilóta lett volna a Forma-1 történetében, aki eltiltást érdemelt volna.”

“Ha valaki okoz egy óriási rajtbalesetet, az más tészta, de azt botrányosnak tartom, hogy összejöhet egy eltiltás kis dolgokból is.”