Az egykori Williams-, McLaren- és Red Bull-pilóta, 13-szoros futamgyőztes David Coulthard vezetésével új, kizárólag nőknek szánt formaautós széria indul 2019-ben.

A “W” (woman – a nő angolul) névre hallgató, Tatuus Forma-3-as autókkal operáló széria hat fordulóból áll majd a jövő évben. A versenyeket Európa különböző pályáin tartják, de a tervek között szerepet az öreg kontinensen túli terjeszkedés is.

A sorozatban indulni kívánó nőknek nem kell pénzt, szponzorokat hozniuk, a belépést viszont intenzív szűrés előzi meg, ahol a bírák – Coulthard, a McLaren korábbi sortigazgatója, Dave Ryan, valamint a sztártervező Adrian Newey – előtt kell bizonyítaniuk képességeiket és rátermettségüket.

A “W”-ben összesen 1,5 millió dolláros pénzdíjat osztanak szét a szezon végén, a bajnok 500 ezer dollárral gazdagodik, ami komoly segítség lehet a formaautós létrán való továbblépéshez.

“A W Seriesnél hisszük, hogy a női és férfi versenyzők képesek azonos feltételek mellett küzdeni, azonban pillanatnyilag létezik egy láthatatlan plafon a női pilóták számára a GP3, Forma-3 szintjén, inkább a pénzügyi lehetőségek, mint a tehetség hiánya miatt. Ezért van szükség egy új, kizárólag női formaautós szériára, amely konstruktív környezetet biztosít majd a versenyzőinknek, hogy megszerezzék azokat a képességeket, amelyekkel aztán feljebb léphetnek majd a nagy, létező szériákba, hogy ott már a legjobb férfiak ellen is ugyanolyan esélyekkel küzdhessenek” – magyarázta David Coulthard.