A Forma-1-es Japán Nagydíjon három pilóta kapott 5 másodperces időbüntetést, Max Verstappen Kimi Räikkönen leszorításáért, míg a williamses Lance Stroll és a mclarenes Fernando Alonso egy közös incidensért: a kanadai ifjonc – véletlenül – leszorította a kétszeres világbajnokot, aki aztán elkerülő manőverként a sikánt átvágva tért vissza a pályára.

Alonso a futam után élesen kikelt a büntetések ellen, szerinte Stroll vétlen volt, neki pedig nem volt választása, ezért a versenybíróknak bele sem kellett volna ártaniuk magukat a sima versenyincidensbe. A spanyol azt mondta, a büntetés is mutatja, milyen rossz a Forma-1.

Az F1 állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting így magyarázta a büntetések indokoltságát a versenyt követően:

“A stewrdok szerint elég egyértelmű volt, mit csinált Fernando: átvágta a sikánt, gyorsan áthajtott a kavicságyon, és jócskán Stroll előtt tért vissza a pályára. Szerintem világos volt, hogy a pálya elhagyásával előnyt szerzett. Ugyanakkor a versenybírók úgy látták, hogy Stroll kényszerítette le a pályáról Fernandót, szóval lehetne azt mondani, hogy emiatt jogosan vágta le a sikánt, de nem így van. Strollnak nem kellett volna leszorítania Fernandót, neki viszont nem lett volna szabad pozíciót nyernie az átvágással. A versenybírók szerint mindkét szabálytalanság megért egy-egy 5 másodperces büntetést.”

Whiting hozzátette, hogy Alonso elkerülhette volna a maga büntetését, ha a pályára visszatérve visszaengedi maga elé Strollt:

“Ha visszaadta volna volna a pozíciót, szerintem Fernandót nem büntették volna. Akkor nem lett volna kérdés a dolog. Volt egy második esete is Brendon Harltey-val, neki vissza is adta a helyet, de az első alkalommal nem tette meg.”

Alonso a 14., Stroll a 17. helyen ért célba Szuzukában.