Általános probléma, a Mercedesnél pedig különös hangsúlyt kapott idén, hogy a fiatal tehetségeknek igen nehéz bejutni és/vagy bent maradni a Forma-1-ben. A stuttgarti márka neveltje, a Forma-2-es bajnokság jelenlegi bajnokjelöltje, George Russell szerint az egyik nagy akadály az, hogy csak 10 csapat van a száguldó cirkuszban.

“Érzésem szerint legalább két csapat hiányzik a Forma-1-ből. Csak 20 autó van a rajtrácson, ifjoncként pedig nagyon nehéz megcsípni valamelyiket azok közül” – mondta a Motorsport.comnak.

A 20 éves pilótának ezért is tetszene a Mercedes-főnök által újra felvetett ötlet, miszerint lehetővé kellene tenni a harmadik autók indítását, hogy azokba ifjoncokat ültethessenek:

“Szerintem nagyon jó ötlet a harmadik autó. Látunk néha fizetős pilótákat az F1-ben, ők például befizethetnék magukat a hazai versenyeikre, ázsiai pilóták az ázsiai futamokra, amerikaiak az amerikai versenyekre és így tovább. Emellett pedig lehetőséget adna a Mercedesnek, a Ferrarinak, a Red Bullnak arra, hogy viszonylag könnyen pályára küldjék a neveltjeiket.”

A nagycsapatok pontmonopóliuma mellett a költségek jelentik a másik fő ellenérvet a harmadik autók tekintetében, de Russell szerint ez igazából nem akkora akadály.

“A Forma-1 a fejlesztések miatt olyan borzasztó drága, nem pedig egy harmadik szárny legyártásának költségei miatt. A pénzt a szélcsatornák, a tervezők fizetései viszik el. Kettő helyett három szárny legyártása nem akkora pluszköltség, Még a harmadik kasztni gyártásáé sem. Nyilván a költségek növekedését hoznák a harmadik autók, de nem lenne nagy ár ahhoz képest, hogy mit adhatnának a Forma-1-es show-hoz.”