Stoffel Vandoorne ugyan nagy örömmel érkezett meg hazai versenyére, a Belga Nagydíjra, de a hétvége siralmasan alakult a számára. A pénteki edzéseken végig műszaki hibákkal küzdött, szombaton sem ment jól az autó, amit csak tetézett, hogy a mercedeses Valtteri Bottas miatt balesetezett, majd az időmérőn és a futamon is teljesen versenyképtelen volt a McLaren, Vandoorne mindkét alkalommal tök utolsó volt.

A belga pilóta ülése a pletykák szerint nagyon inog, talán már idén lecserélhetik a Force Indiáról érkező Esteban Oconra, 2019-re pedig a McLaren másik neveltje, Lando Norris jelent számára fenyegetést, így nem csoda, hogy Spában csúcsra ért a frusztrációja és nyers őszinteséggel nyilatkozott a verseny után:

“Nehéz lenne ennél rosszabb hétvégét elképzelni. Láthattuk, hogy a teljesítményünk nagyon messze van a jótól. És nincs is magyarázat. Az az igazság, hogy az idény eleje óta semmit sem fejlődtünk, a többiekhez képest egyáltalán semmit sem haladtunk” – fakadt ki Vandoorne.

A McLaren 2017 végén, három év küszködés után intett búcsút a Hondának, hogy a Renault motorjaival közelebb kerüljenek az élmezőnyhöz, gyakorlatilag semmit sem léptek előre, 2018-ban sikerült lerombolniuk a megelőző években maguk által felfújt mítoszt, miszerint a kasztnijuk az egyik legjobb és csak a japánok gyenge motorja fogta vissza őket.

Nem csoda, hogy Fernando Alonso is a távozás mellett döntött – ahogy elmondta, már előtte is gondolkodott a kiszálláson, ám adott még egy esélyt a renault-s próbálkozásnak, ez azonban nem jött be.