A Forma-1-es Osztrák Nagydíj után a versenybírók 10 másodperces időbüntetést és három büntetőpontot osztottak ki a williamses Lance Strollnak, amiért a kanadai pilóta a futam hajrájában a kék zászlókat sokáig figyelmen kívül hagyva feltartotta a Force Indiá-s Sergio Perezt. Stroll ezzel utólag egy pozíciót bukott, csapattársa, Szergej Szirotkin örökölte meg tőle a 13. helyet.

Stroll a leintés előtt négy körrel vett fel friss gumikat, a pályára pont Perez elé érkezett meg. A csapat arra utasította az ifjoncot, hogy ne hagyja, hogy a Force Indiá-s lekörözze, így Stroll a kék zászlókkal nem törődve tartotta maga mögött egy darabig a mexikóit.

“Lance elég sokáig nem húzódott félre, de friss gumikon is volt. Érthető a dolog, de ettől még el kellett volna engednie” – mondta a versenyigazgató, Charlie Whiting, aki jelentette az esetet a versenybíróknak, akik nem is voltak elnézők.

“A 18 autó pilótája elismerte, hogy látta a kék zászlókat, a LED-paneleket és a kormányán lévő fényjelzést. Elmondta, hogy a csapat arra kérte, próbáljon nem kört kapni, és majdnem egy teljes körig nem szóltak neki, hogy engedje el a 11-es autót” – írták a döntésben a stewardok.

“Azért osztunk ki 3 büntetőpontot, mert a kék zászlók témája hangsúlyosan felmerült már a pénteki versenyzői megbeszélésen, valamint szerepelt a versenyigazgatói tájékoztatóban is, hogy a hátulról érkezőt az első adandó alkalommal el kell engedni. Ebben az esetben viszont a versenyző úgy döntött, hogy a csapat utasítását a szabályok és a versenyigazgató konkrét instrukciói fölé helyezi.”