Sebastian Vettel a Q2-ben tartotta fel Carlos Sainzot, és ugyan az incidensnek nem volt hatása az eredményre (Sainz bejutott a Q3-ba), a felügyelők kivizsgálták az esetet.

Noha nemcsak Vettel, hanem Sainz is azt mondta, hogy nem volt szándékos az eset, a felügyelők kíméletlenek voltak, és bizonyos értelemben belenyúltak a bajnokságba: háromhelyes rajtbüntetést kapott a német.

Vettel így a harmadik helyett csak a hatodik helyről rajtolhat, a harmadik kockába Kimi Räikkönen lép előre.

Vettel az eset miatt egy büntetőpontot is kapott.

A felügyelők indoklásukban azt írták, hogy visszanézték a hasonló eseteket 2016 elejétől kezdve, megítélésük szerint a háromhelyes rajtbüntetés következetes ítéletnek számít.

“Lefelé néztem a célegyenesben, egyáltalán nem láttam Carlost. A rádióban sem szóltak, részemről semmi szándékosság sem volt” – mondta korábban Vettel.

“Nem befolyásolta az időmérőmet az eset” – ismerte el Sainz, akinek ki kellett szélesítenie a pályát, hogy elkerülje a Ferrarit. “Sérült az első szárny, ami pénzbe kerül, és meg kell javítani, de személy szerint nem érintett az eset.”

“Szerintem egyszerűen nem látott. Nem szándékosan csinálta, a rádión sem figyelmeztették. Az ilyen esetekben a versenymérnököké a felelősség, ha nem figyelmeztetnek minket időben. Ha nem sikerült volna továbbjutnom, biztosan csalódott lettem volna, de így is jó kört futottam.”

A módosított rajtsorrend:

1. Valtteri Bottas
2. Lewis Hamilton
3. Kimi Räikkönen
4. Max Verstappen
5. Romain Grosjean
6. Sebastian Vettel
7. Daniel Ricciardo

F1: Büntetés, elvették Vettel harmadik helyét 1