A Renault 2016-ban alapította újjá gyári Forma-1-es csapatát a korábban már birtokolt, de a Lotus által “lelakott” enstone-i alakulat visszavásárlásával, a franciák célja az, hogy 2020-ra odaérjenek a jelenleg a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull zárt klubjának látszó élmezőnybe.

A jelenleg a nagyok mögött távoli negyedik Renault F1-es főnöke, Cyril Abiteboul szerint a sikerük vagy kudarcuk jól mutatja majd, hogy egészségesen működik-e a sportág:

“Mi állunk a második világ élén, de szeretnénk az első világba kerülni. Szerintem az, hogy sikerül-e ez a Renault-nak vagy sem, sokat elmond majd a sportág egészségéről. Ha egy olyan autógyártó, mint a Renault – amelynél véleményem szerint megvan a megfelelő emberanyag és infrastruktúra is – nem képes a másodosztályból fellépni az első osztályba, az elég árulkodó lesz. Ha nekünk nem megy, másoknak sem fog” – idézte a Motorsport.com a szakembert.

“Szerintem nem egészséges, ha egy sportágban nem lehetséges a pozíciócsere, ahová nem jönnek új belépők és így tovább. Meg kell néznünk a Renault haladását, az világosan jelzi majd, min kell változtatnunk az F1-ben.”

Az F1 vezetése 2021-re komoly reformokat tervez, a pénzek elosztásának egyenlősítésével és a kiadási plafon bevezetésével célozzák összébb rázni a mezőnyt.

“Ezzel tényleg komolyan foglalkozniuk kell. Nagyon remélem, hogy az F1 új vezetése gyorsan és határozottan kezeli majd ezt, mert most nem jó a helyzet, nem ilyennek kellene lennie a Forma-1-nek” – mondta Abiteboul.