A Honda a Forma-1-es Kanadai Nagydíjra új motorfejlesztést vitt, ám az erőforrás problémái miatt elővigyázatosságból azt szombatra kiszerelték Pierre Gasly autójából, az időmérőn csak Brendon Hartley használta az új specifikációt, amivel el is csípte a 12. rajthelyet.

A szombat esti vizsgálatok, elemzések után ugyanakkor a Honda mérnökei arra jutottak, hogy a Gaslytól “elvett” új motor teljes mértékben használható, a vasárnapi futamra a francia ifjonc autójába így mégis visszaszerelték azt.

A cserebere ugyan 10 helyes rajtbüntetéssel jár, ám mivel Gasly szombaton már a Q1 végén búcsúzott, és csak a 16. helyről rajtolt volna, nem olyan fájdalmas, hogy így az utolsó rajtkockába kell majd felállnia.

Paddockbeli spekulációk szerint az új motor visszaszerelését a háttérben a Red Bull intézte el, ugyanis a 2019-es motorszállító-váltást fontolgató nagycsapatnál a lehető legtöbb adatot szeretnék látni a Honda frissített erőforrásáról, két autó pedig természetesen kétszer annyi információt produkálhat, mint egy, ha pedig egy autó ki is esik, legalább még mindig ott a másik.

A Toro Rosso főnöke cáfolta a fentieket: “Nem, ez nem volt téma, a Red Bullnak nem volt köze a döntéshez. Persze logika tényleg van benne.”