Fernando Alonso a 2018-as idényben a Forma-1-es világbajnokság mellett a hosszútávú vb (WEC) idényében is részt vesz a Toyota LMP1-es csapatánál. Jól indul az idény, hiszen Alonso és csapattársai, Nakadzsima Kazuki és Sebastien Buemi a mai futamot a pole-ból kezdi majd Spában.

A pénteki belgiumi időmérőn Alonso és Nakadzsima ugyan csak a második rajthelyet érő időket autózták a 8-as rajtszámú autóval, a pole-t eredetileg a másik toyotás brigád (Mike Conway, Kobajasi Kamui és Jose Maria Lopez) szerezte meg, ám késő este kiderült, hogy utólag kizárták őket az időmérőről, mert a csapat a beszerelt helyett véletlenül rossz gyári számú alkatrészt (üzemanyag-átfolyásmérőt) jelentett le.

Alonso hat év után újra pole-on 1

Az eredetileg nyertes brigád a bokszutcából, ráadásul egy kör hátránnyal vág neki a futamnak, míg Alonso 2012 óta először a pole-ból kezd verseny. (Utoljára a 2012-es F1-es Német Nagydíjon állt az első rajtkocába a Ferrarival.)

A WEC idei első időmérője amúgy nem alakult simán, a DragonSpeed LMP1-es autójával ugyanis csúnya balesetet szenvedett Pietro Fittipaldi (az 1972-es és ’74-es F1-bajnok legenda Emerson Fittipaldi unokája) az Eau Ruoge-ban. Fittipaldit kórházba szállították, a csapat közlése szerint kettős lábtörést szenvedett, ugyanakkor nincs életveszélyben.

A 2018-as spái 6 órás verseny ma 13.30-kor kezdődik.