A mai Forma-1-ben nem csupán a bokszutcában és a paddock különböző pontjain tapadnak mérnöki szemek a monitorokra, a csapatok főhadiszállásán, a pályáktól akár több ezer kilométerre is mérnökök egész serege dolgozik a versenyhétvégék során.

Ezek a háttérközpontok annyira fontosak, hogy egyes döntéseket nem is a pályán, hanem itt hoznak meg, a költségplafon tervezett bevezetése azonban veszélyezteti ezek fennmaradását.

“Ez egy nagyon rossz ötlet, mert elég sokat áldoztunk a virtuális garázsokra” – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. A főhadiszállásokon ráadásul nem csupán mérnökök dolgoznak.

“Brackley-ben nem csak mérnökök dolgoznak a virtuális garázsunkban. Megfordulnak ott szponzorok, próbálunk együttműködéseket kialakítani csúcstechnológiai cégekkel, őket ugyanis a versenyzésnek ez a része érdekli a legjobban.”

“Amennyire tudom, több csapat számára is fontosak kereskedelmileg a gyárakban kialakított versenytámogató egységek. És persze előnyt is jelent, ha több ember dolgozik megoldásokon és problémákon.”