Kevesen indultak 200 vagy annál több futamon a Forma-1 történetében, Sebastian Vettel ma csatlakozhat ehhez a listához. Ő lesz a 18., de még messze van ennek a lista az első helyezettjétől, Rubens Barrichellótól, aki 322-vel vezeti ezt a rangsort.

A Ferrari négyszeres világbajnoka még 2007-ben kezdte pályafutását, a sérült Robert Kubica helyére ugrott be a BMW Sauberhez. A német első futamán pontot szerzett az indianapolisi pályán, az azóta eltelt 11 évben azonban nem ez maradt a legnagyobb sikere. 4 világbajnoki cím, 48 győzelem, 100 dobogó, 51 első rajtkocka és 53 leggyorsabb kör szerepel a neve mellett a statisztikákban.

F1: Vettel 200. futama jön 1

Vettel számtalan F1-es rekordot tart. Meglepő lehet, de ő tartja a „legrövidebb idő alatt kiszabott büntetés” rekordját is. Még a 2006-os Török Nagydíjon, amikor először vezetett tesztpilótaként a BMW Saubernél egy versenyhétvégén, 6 másodperccel első elindulása után büntetést kapott. Az ok: bokszutcai gyorshajtás.

2011-ben 17-szer végzett a dobogós helyek valamelyikén, mellyel ő tartja az egy szezonon belüli dobogók számának rekordját, megosztva a rekordot a nagy riválissal, Lewis Hamiltonnal és a példaképpel, Michael Schumacherrel. Az alábbi táblázatban összehasonlítható a fenti három pilóta 200 futam alatt elért eredményei.

F1: Vettel 200. futama jön 2

Érdekesség, hogy Alain Prost pályafutása során pontosan 199 F1-es futamon indult el. Ha Vettel a mai futam előtt úgy döntene, hogy visszavonul, hasonló statisztikákkal rendelkezne, mint a négyszeres francia világbajnok. Prost ez idő alatt 51 győzelmet, 106 dobogót, 33 pole-t és 41 leggyorsabb kört gyűjtött.

Sebastian Vettel egy nagyon szűk elitbe tartozik, kevesen mondhatják el, hogy négy F1-es világbajnoki címmel is rendelkeznek. Mellette még Lewis Hamilton, Alain Prost, Juan Manuel Fangio és Michael Schumacher rendelkezik legalább ennyi címmel. Vettel leghamarabb 2020-ban érheti utol a hétszeres bajnokot.

Statisztikák ide vagy oda, az bizotsan elmondható, hogy Sebastian Vettel beírta magát a Forma-1 történelemkönyvébe, és ő napjaink egyik legjobb pilótája. A statisztikákat pedig akár ma is tovább javíthatja, délután 17 óra 10 perctől Szahírban.