Laurent Mekies szerződtetését egy rövid, tényszerű közleményben jelentette be a Ferrari, a szakember a hat hónapos kényszerszabadság letöltése után, szeptemberben áll munkába Maranellóban.

A riválisok szerint Mekies szerződtetésével a Ferrari felrúgott egy szóbeli egyezséget: korábban abban állapodtak meg, hogy hasonló igazolás után az érintett egy évig nem állhat munkába.

A Ferrari szerint szó sem volt ilyen megállapodásról, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint ugyanakkor igen. “Teljesen világos volt, hogy 12 hónapos kényszerszabadságról beszéltünk” – így Horner.

“Még hozzá is fűztem, hogy az érintett csapat további egymillió dollárral támogathatná a közúti közlekedés biztonságának javításával foglalkozó alapítványt, aminek Jean Todt FIA-elnök különösen örült.”

“Nagy csalódás, hogy hat héttel a megbeszélés után megint ott tartunk, hogy távozik egy rengeteg tudással rendelkező szakember. Tavaly novemberben és decemberben a technikai stábunk még a felfüggesztésünk műszaki részleteiről beszélgetett vele, ez teszi különösen értékessé.”

“Ez helytelen. Megbízunk ezekben az emberekben, és jól is van ez így, hiszen ők képviselik a szabályalkotó testületet. Helytelen, ha egy ilyen ember egy riválisnál köt ki.”

A Renault korábban a még nagyobb tudással rendelkező Marcin Budkowskit szerezte meg az FIA-től, akkor a Ferrari is fel volt háborodva a rivális lépésén. Charlie Whiting versenyigazgató szerint a szövetség dolgozik azon, hogy a hasonló esetek elkerülhetők legyenek, de a szabályok kidolgozása a különböző országok jogi háttere miatt még folyamatban van.

Whiting szerint Mekies távozása miatt egyetlen csapat sem élt hivatalos panasszal.