A Ferrarinak a nyolcvanas évek óta vétójoga van az F1-es szabályváltoztatások kapcsán, legutóbb 2015-ben használta ezt a csapat. Akkor maximált árat akartak bevezetni a motorokra és a sebességváltókra, amit a Ferrari ellenzett.

Jean Todt FIA-elnök szerint a vétójog felett eljárt az idő, el kellene venni a Ferraritól. “A vétójog Enzo Ferrari idejéből származik” – mondta Todt, aki a schumacher aranykorban a maranellói csapat főnökeként dolgozott. “Akkoriban ez volt az egyetlen csapat, amely saját motort épített, minden ellenfél Ford-motorokkal versenyzett.”

“Lehet azt mondani, hogy ebben az időszakban a motorsport Szilícium-völgyeként kapott védelmet a Ferrari. De ezek az idők elmúltak, személy szerint ellenzem a vétójogot.”

Todtot meglepte, hogy amikor legutóbb szóba került a Ferrari vétójoga, a csapatok nem emeltek szót ellene. “Minden csapat ott volt, amikor legutóbb szóba hoztam. Kérdeztem, hogy mi a helyzet a vétóval? Azt mondták, részükről rendben van.”

“Egyedül maradtam a véleményemmel, így nem éreztem volna helyesnek, ha egyedül emelek szót a Ferrari vétójoga ellen. Csak a megfogalmazáson változtattunk, máson nem.”

Todtnak az ellen nincs kifogása, hogy a Ferrari nagyobb részt kap a bevételekből. “Leonardo Di Caprio többet kap egy tévészínésznél? Igen. Szóval szerintem ez normális, minél jobb valaki, annál több pénz jár neki.”

A Ferrari a 2021-re tervezett F1-es reformok kapcsán belengette a sportágból való távozását. Todt ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: “Mindegyik csapat fontos a Forma-1 számára. A Ferrari távozhat, joguk van hozzá, de én remélem, hogy nem lépnek ki. De bármi megtörténhet.”