A Forma-1-esek a múlt héten és az elmúlt négy napban végezték előszezoni tesztjeiket a barcelonai pályán.

A nyolc – pontosabban hét, hiszen a múlt szerdát elvitte a hó és az eső – nap egyik fő tanulsága a megbízhatóság, összességében igen kevés probléma akadt, a csapatok többsége igen egészséges távot tett meg. A Mercedes több mint 1000 kört húzott le, a második helyezett Ferrari százzal kevesebbel, 929-cel zárt. Az utolsó a küszködő McLaren volt, Fernando Alonsóék a Renault-motorral is csak 599 körig jutottak.

F1: Több mint 1000 kört ment a Mercedes 1

F1: Több mint 1000 kört ment a Mercedes 2

Mivel az idei évre tovább szigorodtak a szabályok, és a 21 forduló alatt immár csak 3-3 belsőégésű motort, hőenergia-visszanyerőt (MGU-H) és turbót, valamint 2-2 mozgásienergia-visszanyerőt (MGU-K), akkumulátort és vezérlőelektronikai egységet használhatna fel a pilóták büntetés nélkül, a megbízhatóság kiemelten fontos lesz.

“Bár nagyon sokat futottunk, érdemes kiemelni, hogy még egyetlen erőforrás-részegységünk sem jutott az élettartama végének közelébe sem. Nyolc nap téli tesztelés igen megterhelő menet, mind a pályán, mind a gyárban érezzük a kialvatlanságot, de úgy gondolom, hogy elégedetten tekinthetünk vissza a két tesztre, kompetensen terveztünk meg és hajtottunk végre egy igen összetett tesztsorozatot” – nyilatkozta nem titkolt büszkeséggel a Mercedes technikai főnöke, James Allison.

F1: Több mint 1000 kört ment a Mercedes 3

A teszteken messze a Ferrari volt a leggyorsabb, Sebastian Vettel csütörtökön elképesztő körrekordot futott a pályán (1:17,182), amit pénteken Kimi Räikkönen gyakorlatilag megismételt. Kettejükön kívül csak a mclarenes Fernando Alonso ment 1:18 alá, míg a Renault és a Red Bull épp csak lemaradt erről. A Mercedes feltűnően titkolta a valódi, végső tempóját, de a hosszabb etapokon, az átlagokat nézve azért még mindig az ezüst autó tűnik a leggyorsabbnak.

“Bár igyekszünk a lehető legjobban belőni a versenyképességünket, nem tudhatjuk, mit végeznek a többiek mostantól Melbourne-ig, és azt sem tudjuk igazán pontosan, mit csináltak itt. Szóval minden okunk megvan az óvatosságra, de így is jó téli tesztünk volt. Egyelőre elégedettek lehetünk ezzel, és kíváncsian várjuk Melbourne-t” – mondta a már idézett Allison.