A múlt hét elején bejelentették, hogy Fernando Alonso a Forma-1-es szereplés mellett 2018-ban a Toyota színeiben részt vesz majd a hosszútávú világbajnokság (WEC) minden idei fordulóján (beleértve természetesen a Le Mans-i 24 órást is).

A McLaren vezére, Zak Brown hangsúlyozza, hogy a kétszeres F1-világbajnok WEC-szereplése nem jelent teljes értékű toyotás szerepvállalást.

“Fernando tevékenysége gyakorlatilag csak a versenyautó vezetésére korlátozódik. A szponzori megjelenések, ilyesmik egészen minimálisak. Ami a toyotás viszonyt illeti, egyszerűen kölcsönadtuk őt. Sikerült megegyeznünk a Toyotával, hogy vezethesse az autót, de ne kelljen a világban utazgatva szponzori megjelenéseket végeznie. Igyekeztünk minimalizálni az utazgatást és a szponzori ütközéseket. A Toyotának jelenleg nincs sok olyan szponzora, amelyik ütközne a McLarenéivel, de ha időközben akadna ilyen, nem hagyhatnánk, hogy Fernando az ő emblémájukkal a ruháján sétálgasson” – magyarázta Brown.

“És amúgy is Fernando elsősorban és alapvetően Forma-1-es versenyző. Amikor rá gondolunk, McLaren- és F1-versenyzőként gondolunk rá először.”

A kérdésre, hogy Alonso WEC-s tevékenysége jelent-e hátrányt a McLaren programját illetően, Brown így felelt:

“Nem, egyáltalán nem. Úgy vagyok vele, hogy amúgy mit csinálna azokon a hétvégéken? F1-es autót nem tesztelne, nem ülne a szimulátorban. Nálunk sincs végtelen munka. Az F1-et illetően mindent megkapunk tőle, szóval azokon a hétvégéken gokartozhatna, golfozhatnak, amit akar, ő pedig Toyota WEC-autót vezet majd. A szabadidejét sportautóban szeretné tölteni.”

Brown másokkal ellentétben attól sem tart, hogy Alonso túlhajthatja magát a prorammal:

“Tisztában van vele, mit vállal. Hihetetlenül felkészült. Indult a daytonai 24 óráson, és ki tudja mennyi időt töltött a Toyota szimulátorában és autójában a teszten. Szerintem Fernando igazán különleges sportember, aki képes olyasmikre, amitől a többségünk kikészülne. Szerintem nem vágna bele, ha nem hinné, hogy képes a legmagasabb szinten teljesíteni.”

Forrás: Fotó: Toyota/McLaren