Bár novemberben nagyon úgy nézett ki, hogy a Forma-1-es visszatérésre készülő Robert Kubica 2018-ra ülést kaphat a Williamsnél, a szezonzárót követő abu-dzabi gumiteszt után változott a helyzet, a hirtelen képbe került Szergej Szirotkin lett a favorit, a fiatal orosz pilóta szerződtetését bármikor bejelenthetik.

Először arról szóltak a hírek, hogy Szirotkin 20 milliós szponzori csomagja egyszerűen “lenyomta” Kubica 7-8 millióját, de a BBC F1-es szakírója, Andrew Benson a napokban arról írt, hogy valójában a lengyel egyszerűen nem szerepelt elég jól a teszten, nem tudott alkalmazkodni az általa az F1-ből nem ismert Pirellikhez.

A RACER a fentiek alapján megkérdezte a gumiszállító motorsportfőnökét, Mario Isolát Kubicáról.

“Úgy gondolom, hogy bár jó ideig nem vezetett Forma-1-es autót, Robert profi autóversenyző, sok tapasztalattal. Megvan benne az érzék. A teszten természetesen megkérdeztem a véleményét a gumikról, és elég pontos elképzelései voltak a teljesítményről, a kopásról, arról, hogyan kell velük vezetni stb.” – magyarázta a szakember.

F1: Kubicának időt kellene adni 1

Isola szerint a lengyel megítélésénél egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy 2011 februárjától 2017 nyaráig nem ült F1-esben:

“Egyértelmű, hogy ha fogunk egy pilótát, aki hat-hét éve nem vezetett F1-est, az új autó pedig egészen más a leszorítóerő, a gumik, minden miatt, mint amilyet utoljára ismert (bár 2011 elején Valenciában vezetett a gumijainkkal)… Ehhez képest gyorsan tudott alkalmazkodni. De nem várhatjuk el, hogy egy ilyen pilóta gyorsabb legyen valakinél, aki sok-sok tesztet, versenyt teljesített. Időt kell adni neki, hogy alkalmazkodjon és megmutathassa, mire képes igazán. Szerintem Robert ma is nagyon gyors versenyző.”