Pénteken este-éjjel a Párizs melletti versailles-i kastélyban megtartották a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2017-es szezonzáró vacsoráját és díjkiosztó gáláját.

A legfőbb díj természetesen a Forma-1-es világbajnoki cím volt, amit 2017-ben pályafutása során már negyedik alkalommal szerezett meg Lewis Hamilton, megelőzve a ferraris Sebastian Vettelt és saját csapattársát, Valtteri Bottast.

A 32 éves angol minden bizonnyal szeret vezetni és győzni, azonban annyira különleges akar lenni, hogy azzal már átesik a ló túloldalára: míg a többi díjazott képes volt az alkalomnak megfelelően felöltözni – amire minden bizonnyal a meghívón is felhívták a figyelmüket –, Hamilton valami MTV-gálára készült a bőrnadrággal, kitűrt inggel és fehér plüssdzsekijével, a szettel bizonyította, hogy bármennyire is jó pilóta, érettsége finoman szólva is megkérdőjelezhető, ahogy az is világos, hogy minden ilyen irányú kijelentése ellenére nem tiszteli sem versenytársait, sem az FIA-t, sem az eseményt és a vendégeket.

Hiába azonban a celebéletmód, az év személyisége nem Hamilton lett, ezt a díjat a 2017-es idény végén a Red Bull-os Max Verstappen kapta, sorozatban harmadszor.

Az év újonca a Forma-2-es bajnoki címet első próbálkozásra behúzó Ferrari-nevelt Charles Leclerc lett, aki tehetségének megfelelően 2018-ban már a Forma-1-ben, az Alfa Romeo Saubernél vezet majd.

A gálán természetesen az egyéb kategóriák 2017-es győztesei is megkapták díjaikat, alább az esemény összefoglalója: