A jövő egyik nagy ígéretének számító Robert Kubica 2011-ben pottyant ki a Forma-1-ből, miután egy helyi jelentőségű olaszországi ralin horrorbalesetet szenvedett. A lengyel pilóta jobb karja gyakorlatilag leszakadt.

A versenyző az azóta eltelt években visszatért a ralizáshoz, ám idén az újabb F1-es szereplés is érdekelni kezdte. Nyáron utolsó F1-es csapata, a Renault adott neki tesztlehetőségeket,de miután ők 2018-ra megszerezték Carlos Sainzot, a 32 éves lengyel a Williamsnél jelentkezett be Felipe Massa helyére, a grove-i csapattal szintén háromszor tesztelt már, legutóbb a múlt héten, Abu-Dzabiban.

Kubica visszatekintve azt mondja, sérült jobb karja alig-alig akadályozza a versenyzésben:

“Hogy őszinte legyek, a hétköznapi életben nagyobb gondot jelent, mint az autóban. Nyilván nem ugyanúgy vezetek F1-est, mint régen, de sokkal kisebbek a korlátaim, mint kívülről tűnhetnek. 90 százalékban úgy vezetek, mint a régi szép időkben” – nyilatkozta a hétvégén az Autosport gáláján.

Kubica: 90 százalékban a régi vagyok 1

“Jobb kondiban vagyok, mint valaha. De keményebben is kell dolgoznom, a kor nyilván nem segít. De a fő tényező az agy, hihetetlen, hogy mennyi potenciál rejlik benne, milyen gyorsan képes alkalmazkodni a különböző körülményekhez” – folytatta.

“Sajnos megbicsaklott a karrierem, több sérülésem is volt. Végül azonban megtanultam együtt élni és F1-es autót vezetni velük, még én magam is meglepődtem az eredményeken.”

A Nico Rosberg, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel generációjához tartozó lengyel visszatérésén menedzserként a 2016-os világbajnok német dolgozik, a másik két pilóta pedig így beszél róla:

“Ő az egyik legnagyobb tehetség, aki ellene valaha is versenyeztem. Ha normálisan alakult volna a pályafutása, világbajnok lett volna belőle” – mondta nem olyan rég Kubicáról Hamilton.

Vettel felemásan áll Kubica visszatérési projektjéhez:

“Igazán tragikus, ami vele történt. Leendő világbajnoknak számított. Ugyanakkor nem igazán értem, miért most hajt a visszatérésre. Miért nem próbálkozott előbb? Az ő szempontjából nagyon jó lenne, az biztos, másrészt viszont kár a fiatalok szempontjából, akik elől így elvenne egy helyet.”