Az immár négyszeres világbajnok, több abszolút Forma-1-es rekordot is magáénak tudó Lewis Hamilton jelenlegi mercedeses szerződése 2018 végéig szól. A 32 éves angol az elmúlt hónapokban több, egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett a jövőjéről, néha meglebegteti a visszavonulás lehetőségét, míg máskor kész tényként beszél a szerződéshosszabbításról, arról, hogy jó néhány nyerő év áll még előtte.

“Olyan, mint az időjárás” – mondta a Motorsport.comnak a jövővel kapcsolatos hozzáállásáról egy friss interjúban. “Egyelőre van még egy évem a csapattal és szeretnék is maradni. Ugyanakkor eljutottam oda, hogy komolyan foglalkoztat a kérdés.”

Az angol számára a fő dilemma az, hogy szereti a versenyzést, de sok más dolgot is szeretne még csinálni az életben:

“Az F1-be nem lehet visszatérni. Pedig akármi is történjen, mindenképpen hiányozni fog. Akár jövőre, akár öt év múlva hagyom abba, utána hiányozni fog. Mondják, hogy addig maradhatsz, amíg akarsz, de én nem feltétlenül hiszek ebben. Annyi minden van még az életben az F1-en kívül. Sok mindenről lemaradtam.”

F1: Hamilton sem tudja, meddig maradjon még 1

“Nemrég beszélgettem a legjobb barátommal arról, hogy miket irigylek, miket várok nagyon, például hogy állandó lakhelyem legyen, hogy meglegyen a napi rutin, hogy legyen saját edzőtermem, hogy legyenek játékestéim a haverokkal, a családdal. Minden egyes évvel, amit az F1-ben töltök, csak halasztgatom ezeket. Persze 40 felett is sok idő van még ezekre.”

Hamilton aztán rögtön ellent is mondott magának, amikor nagynénje példáját hozta fel:

“A nagynéném rákos volt, meghalt, az utolsó napján azt mondta, egész életében dolgozott, mindig tervezte, hogy abbahagyja, és csinál majd ezt meg azt, aztán elfogyott az idő. Szóval ezen rágódok. Igyekszem minden napot kiélvezni, a legtöbbet kihozni belőlük. Ez a nagy dilemmám: szeretnék még versenyezni, de van egy csomó más dolog is, amit szeretnék csinálni. A kecske is lakjon jól és a káposzta is maradjon meg. A legfontosabb, hogy eltaláljam a megfelelő időt, szerintem sikerülni fog.”

F1: Hamilton sem tudja, meddig maradjon még 2

A versenyző azt mondja, az F1 után szívesen kezdene valami teljesen új karriert, egészen lentről is örömmel indulna.

“Felfedeztem magamban egyéb tulajdonságokat, és egyáltalán nem bánnám, ha egy cégnél alulról kezdenék, fokozatosan lépnék előre, már ha így lesz. Nem lenne gond gyakornokként kezdeni. Izgalmas lenne új dolgokat tanulni. Izgalmas és rizikós, és ez tetszik. Persze más, ha az embernek a nyugdíj miatt kell aggódnia, nincs meg az anyagi biztonsága. Nekem ilyen szempontból jó, én az izgalom kedvéért csinálhatom. Mihez is fogjak?”