A múlt hétvégi szezonzárót követően a csapatok Abu-Dzabiban maradtak az év utolsó Forma-1-es tesztjére, amelyen a gumiszállító Pirelli 2018-as abroncsait próbálgathatják kedden és szerdán.

Mindegyik csapat 20 garnitúra gumiból gazdálkodik, ebből 12-t a Pirelli válogat össze, nyolcat a saját igényeik alapján kértek.

F1: Räikkönen a leggyorsabb, Alonso falnak ment 1

A keddi nap leggyorsabbja a ferraris Kimi Räikkönen lett, de az igazi főszereplő Robert Kubica volt, aki az augusztusi hungaroringi renault-s tesztet követően újra 2017-es autót vezetett, ezúttal a Williamsét, méghozzá a 2018-as szerződés reményében. A lengyel 100 kört, több mint 500 km-t tett meg, igaz, ideje 3,5 másodperccel elmaradt Räikkönenétől – az eltérő programok miatt ugyanakkor ez nem feltétlenül jelent bármit is.

F1: Räikkönen a leggyorsabb, Alonso falnak ment 2

Räikkönen egyébként 1:37,768-as kört ment a Pirelli új, hiperlágy (rózsaszín) keverékén, a második, háromtizedes hátránnyal a Red Bull-os Daniel Ricciardo volt ugyanezen. A harmadik a világbajnok Lewis Hamilton volt, a Mercedes angolja 136 körével a nap egyik legdolgosabb versenyzője volt, de a haasos Romain Grosjean még nála is egy körrel többet ment.

F1: Räikkönen a leggyorsabb, Alonso falnak ment 3

Hamiltonnak egyébként nagyon tetszett a hiperlágy gumi:

“Az eső benyomásaim alapján az új hiperlágy az eddigi legjobb gumi, amit a Pirelli az F1-es visszatérése óta gyártott. A többi keveréket még mindig egy kicsit túl keménynek találom, de a jó irányba haladunk. Nem igazán rajongok a tesztelésért, de a mai nap, az új gumikkal való első találkozás, pozitív volt” – nyilatkozta a nap végén.

F1: Räikkönen a leggyorsabb, Alonso falnak ment 4

Mivel a Pirelli biztonsági aggályok miatt lefújta a Brazil Nagydíj utánra tervezett tesztjét, a McLaren a többiektől eltérően két autóval tesztelhetett ma, igaz, Fernando Alonso a nap elején falnak ment a 19-es kanyarban, megtörte az MCL32-es jobb elejét. A spanyol később azért folytatni tudta a munkát.

F1: Räikkönen a leggyorsabb, Alonso falnak ment 5