Noha a Mercedes az idén is megnyerte mindkét világbajnoki címet, a csapat úgy érzi, ezúttal nehezebb dolga volt. Ezt a W08 szeszélyességével magyarázták, korábban többször is kényes dívaként emlegették az autót.

Egy korábban elterjedt nézet szerint a csapat nehézségeit az okozta, hogy a riválisokkal ellentétben hosszabb tengelytávú autót épített, Niki Lauda szerint azonban ennek semmi köze nem volt a problémákhoz.

“A hosszúság soha nem okozott problémát. Az aerodinamikával volt gond” – magyarázta a csapat elnöke. “Voltak versenyek, ahol fantasztikusan teljesített az autó, míg máskor nem.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is egyetért. “Nem gondolnánk, hogy a nehezebb napjainknak köze van a tengelytávhoz. Szeretnénk megtartani a dívánk szeretett tulajdonságait, de megszabadulnánk a rigolyáitól” – így Wolff.

A Mercedes úgy érzi, a hosszabb tengelytáv kifejezetten előnyös bizonyos pályákon, így ezen várhatóan nem változtat a csapat. Lemásolja viszont a Red Bull koncepcióját, azaz 2018-ra meredekebb dőlésű, és ezáltal nagyobb szívóhatást biztosító autó épül, amely a Mercedes reményei szerint kiszámíthatóbb karakterisztikát eredményez majd.