Bár a Williamsnél idén bemutatkozott ifjonc, Lance Stroll a bakui 3. helyen kívül valóban nem mutatott sokat, honfitársa, a Williamsszel 1997-ben világbajnoki címig jutó Jacques Villeneuve valamiért különösen fúj a 19 éves versenyzőre. A Forma-1-es Brazil Nagydíj után újra rendesen beleszállt az újoncba.

“Nem volt valami meggyőző, a csapattársa majdnem lekörözte” – utalt arra, hogy hazai búcsúfutamán Felipe Massa a nagycsapatok pilótái mögött, a “best of the rest” 7. helyen ért be. “Aztán eldurrantotta a gumiját, szóval legalább van valami mentsége. Felejthető hétvége.”

Stroll amúgy 40 pontjával az egyéni bajnokság 11. helyén áll, két pontocskával, egy pozícióval Massa mögött.
“Nem lehet csak a pontokat nézni, a tempót kell figyelni. Azon a téren nem láttunk tőle fejlődést” – mondta Villeneuve. “Valaminek történnie kell a télen, mert az alsóbb kategóriákban azért ennél jobban szerepelt. Ki kell találnia valamit. Talán egy új csapattárs segít majd.”

F1: A világbajnok megint beleszállt az újoncba 1

A kérdésre, hogy mi is javíthatna Stroll helyzetén, Villeneuve ütős választ adott: “Kapjon lassabb csapattársat. Valahogy gyorsabbnak kell lennie.”

A Williams egyelőre keresi Massa utódját, a legérdekesebb lehetőség a Forma-1-es visszatérésre készülő Robert Kubica. A csapat egykori társtulajdonosa és -főnöke, Patrick Head a brit Sky Sportsnak nyilatkozott a témában.

“Robert a Forma-1 elmúlt időszakának egyik kiemelkedő versenyzője volt. A nagy kérdés, hogy még mindig megvan-e benne a keménység, a tűz. Ezt csak ő tudja. És vajon fizikailag képes-e versenyezni? Egyértelműen súlyosan sérült a karja, a Williams szeretne tisztán látni ezt illetően.”

“Lance-et is megkérdezték, hogy kit szeretne csapattársként, ő viccesen Lewis Hamiltont mondta” – mesélte Head, érdekes kontrasztot adva Villeneuve szavainak.

“Nyilván igen komoly tanulóév volt ez Lance-nek, úgy lehet igazán megítélni őt, ha a másik autóban ülő srác is jó. A versenyzőket mindig a csapattársukhoz kell mérni. Lance úgy gondolja, hogy a lehető legerősebb csapattárs kell a másik autóba.”