A Red Bull-os Max Verstappen a múlt vasárnapi Forma-1-es Amerikai Nagydíjon a 16. helyről rajtolva a 4. lett, a de futam után cseppet sem volt boldog, ugyanis a dobogóról büntették le. A holland az utolsó körben a 17-es kanyart levágva előzte meg a 3. helyen haladó Kimi Räikkönent, amiért a stewardok pár perccel a leintést követően 5 másodperces időbüntetést és egy büntetőpontot osztottak ki neki (ahogy tették már idén hasonló manőver után Sergio Perez esetében Belgiumban, Jolyon Palmer esetében az Olasz Nagydíjon).

A versenyt követően Verstappen természetesen dühös volt, a csapat által is támogatott, tovább tüzelt pilóta egyenesen leidiótázta az egyik versenybírót, az ausztrál Garry Connellyt.

“Bottasszal is ugyanez volt, megpróbáltam az előzést, ő kiszélesítette, ő is előnyt szerzett, de abból nem lett semmi. Ha a pályán maradt volna, mögém kerül. Az egyik idióta versenybíró dönt ellenem mindig. Tavaly Mexikóban is ő volt. Most öt másodpercet és egy büntetőpontot kaptam, de miért is? Valakit leküldenek a dobogóról?” – magyarázta.

A megjegyzés miatt azonban további bajba kerülhet a holland, a Forma-1 rossz hírének keltése miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) további büntetéssel sújthatja, igaz, egy bocsánatkéréssel valószínűleg megúszhatja, ahogy Sebastian Vettel is tenni szokta, miután hülyeséget mond vagy csinál.

A Red Bull-főnök Christian Horner szerint pilótája nem érdemelne büntetést a nyilatkozatért: “Ha Lewis Hamilton kritizálhatja az amerikai elnököt, akkor a bosszús pilóta is hadd mondja el a véleményét!” – mondta a német Auto Motor und Sportnak.

A kritikák veleje egyébként az volt, hogy az Amerikai Nagydíjon csakis Verstappent büntették pályaelhagyás miatt, miközben a versenyhétvégén, beleértve a futamot is, sok már pilóta is kiszélesítette a kanyarokat. A versenyigazgató Charlie Whiting így magyarázta ezt: “Az összes többi esetben a pályát elhagyó versenyző hosszabb utat tett meg (mint ha a pályán ment volna), Max viszont egyszerűen levágott egy kanyart.”